Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

09. 05. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić, Foto: City radio Izvor: City Radio

U Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na spomenik na Trgu Kralja Milana u Nišu je danas obeležen Dan pobede nad fašizmom. Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope. Vence su položile delegacije grada, vojske, policije i boračkih udruženja.

Predsednik Skupštine Grada Niša Rade Rajković kaže da se na „današnji dan sećamo svih zlodela koja su počinjena u Drugom svetskom ratu na teritoriji Evrope i Srbije.
„Naša zemlja bila je treća po broju žrtava u tom ratu, što nas podiže na sam vrh antifašističke borbe“, kaže Rajković.
On dodaje da antifašizam ne treba posmatrati samo kao političko uverenje, to je kako ističe „uverenje naroda za slobodu i mir“.

Jedan od učesnika u 2. svetskom ratu koji je sa 15 godina otišao na front Milorad Jelovac ističe da je za njega „ovaj dan, dan pobede“.
„Bili smo i ostali borci ali me zabrinjava to što mlađi naraštaji malo znaju o ovom ratu i Partizanima.“

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a u Nišu, Velimir Đorđević ističe da „ovaj datum znači veličanstvenu pobedu koju su izvojevali radnici i narod na čelu sa komunistima“.

Dodaje da se danas u svetu mnogo toga promenilo, pa i u Evropi.

 

„Evropljani su uveli dan Evrope, umesto da slave 9. maj kao dan pobede nad fašizmom. A gde je ta Evropa bila kada je Nemačka kretala u fašističke akcije i kad su SSSR, komunisti i druge antifašističke zemlje uspeli da oslobode svet“, postavlja pitanje Đorđević.

Inače 9. maja 1945. godine  kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i deveti maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage