Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

07. 04. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Grad nema para za obećani spomenik na Sinđelićevom trgu

Iako je pre više od godinu dana po nalogu Grada niška Direkcija za izgradnju sprovela konkurs za idejno rešenje prema kom će biti izrađen Spomenik oslobodiocima Niša u Drugom svetskom ratu, ova građevina još uvek nije ugledala svetlost dana. Razlog su, tvrde u Direkciji, finansije u gradskom budžetu.

Skulptura dvojice učesnika rata sa zastavama, kao Spomenik oslobodiocima Niša u Drugom svetskom ratu, odavno je trebalo da bude postavljena na Sinđelićevom trgu u Nišu. U Direkciji za izgradnju grada tvrde, za portal City radija, da je glavni razlog što predviđeni spomenik preko puta zgrade Suda još uvek nije postavljen, kako to uglavnom biva – nemanje para u gradskoj kasi.

„Znate, Grad je u finansijskim problemima. Ove godine izrada i postavljanje spomenika nisu ušle u program uređenja. Prošle godine su iz tadašnje Uprave grada mislili da sredstva obezbede kroz rebalans budžeta, ali promenila se vlast i to je ostalo po strani, za neka bolja vremena. Pare se koriste za krpljenje rupa, kanalizacione mreže“, objašnjava Vladimir Pančić, pomoćnik direktora za tehnička pitanja Direkcije za izgradnju grada.

Inače, za izradu spomenika i parterno uređenje treba izdvojiti 17 miliona dinara iz budžeta Grada. Takođe, za autore tri najbolja idejna rešenja na konkursu raspisanom još krajem 2015. godine bile su predviđene novčane nagrade. Autor prvonagrađenog rada trebalo je da dobije 600 hiljada dinara, drugonagrađeni 400, a trećenagrađeni 200 hiljada dinara.

Pojedini autori su zbog neisplaćenih nagrada tužili Direkciju, koja je tek ove godine, 28. februara, kako nam je rekao Pančić, isplatila ove iznose.

Inače, pobedničko rešenje ideja je diplomiranog akademskog vajara Bojana Konstantinovića i koautora diplomiranog inženjera arhitekture Milene Kostić. Do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Bojanom Konstantinovićem.

Podsetimo, tadašnja gradska vlast obećala je da će na osnovu Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2016. godinu, Spomenik oslobodiocima Grada Niša, na osnovu prvonagrađenog rada na konkursu, biti izgrađen u Parku na Sinđelićevom trgu, do kraja protekle godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage