Home  |  Vesti  |  Niš  |  Meštani naselja Nikola Tesla još uvek čekaju obećani semafor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

24. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Meštani naselja Nikola Tesla još uvek čekaju obećani semafor

Već je prošla godina kako je ondašnja gradska vlast obećala stanovnicima niškog naselja Nikola Tesla da će do jula 2016. postaviti semafor na nebezbednom pešačkom prelazu, gde je pre 3 godine stradao desetogodišnji dečak. Obećanje nije ispunjeno, jer se ispod mesta namenjenog za semafor nalaze brojne podzemne instalacije, tvrde nadležni.

Iako su nadležni obećali da će još protekle godine postaviti svetlosnu signalizaciju na prelazu Bulevara Svetog Cara Konstantina - to nisu ispunili. Ovo mesto naročito je opasno za đake, koji, kako bi došli do škole, ulicu prelaze baš na tom pešačkom prelazu. Još uvek se čeka na realizaciju, kako sada tvrde u Gradskom veću, jer se ispod mesta gde bi trebalo da stoji semafor nalaze podzemni vodovi, a i trafo stanica je u neposrednoj blizini.

„Trenutno postoji problem saglasnosti javnih preduzeća u vezi sa iskopom i postavljanjem signalizacije, jer se tu nalaze brojne podzemne instalacije, visokonaponski kablovi i optički kabl. U ovom trenutku, Direkcija za izgradnju grada traži neka alternativna rešenja vezano za samu lokaciju. Semafori postoje, uređaji su obezbeđeni, samo čekamo da se pronađe adekvatna lokacija“, rekao je za City radio gradski većnik Igor Vojinović, resorno zadužen za saobraćaj i komunalnu delatnost.

Zadužen za saobraćaj u Direkciji za izgradnju grada Siniša Mitković kazao nam je da bi eventualno rešenje bilo postavljanje displeja i svetlosnih znaka

„Mi od trenutka kada dobijemo saglasnost najkasnije za 10 dana postavljamo, jer nemamo drugih smetnji. Samo instalacije ukoliko možemo da eskiviramo, i to samo s jedne strane gde treba da bude stub, a na tom mestu su optički kabli, visokonaponski kabli, Telekomov kabli i gas, a trotoar je širine samo 70 santimetra“, tvrdi Mitković.

Podsetimo, ljuti što na nebezbednom pešačkom prelazu na Bulevaru Cara Konstantina, još uvek nije postavljen obećani semafor, roditelji i deca protestovali su jednog jutra proteklog marta na samom pešačkom prelazu.

Povod za ponovno pokretanje ove teme i očigledne potrebe svih građana Niša, bio je i “veoma sitan zahvat“ u Rentgenovoj ulici, kako su nadležni nazvali postavljanje saobraćajnih znaka i pešačkog prelaza na tom mestu. Ovu inicijativu pokrenula je grupa Nišlija, smatrajući da je neophodno dodatno obezbediti ulicu koju svakodnevno prelaze deca, učenici osnovne škole „Car Konstantin“.

„Bitna je bezbednost dece, ali i odraslih, ovo sada je super. Ranije je bilo opasno za decu kada se umorni vraćaju iz škole, a sada se nadam da će biti bolje“, kaže Stanković Varadinka.

Da je ovo pozitivna promena, saglasan je i stariji Nišlija. Međutim, on ipak smatra da ni vlasti, ali ni mediji ne treba previše pažnje da pridaju nečemu što bi trebalo da budu normalne pojave u gradu. Kako je rekao, u jednom od najlepših delova grada treba urediti i trotoare, zelenilo.

„Pešački jeste bio potreban, to je činjenica, ali to su normalni radovi. Čemu ovoliko okupljanje? Naročito sada pred izbore, ove aktivnosti su samo da bi se pokazala neka aktivnost, ništa više“, priča Nišlija.

Većnik zadužen za saobraćaj dodao je da je obezbeđeno 35 miliona dinara kroz program Saveta za bezbednost saobraćaja, od čega će polovina biti uloožena u opremanje nebeznednih mesta, naročito zona škola, kroz postavljanje usporivača saobraćaja, vertikalne i horizontalne signalizacije.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

24.03.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 15:58

Aman

Tamo vec ima semafor. I to par metara niz ulicu. Cije dete ne ume da predje na pesackom ono nek proseta tih par metara do semafora koji je vec tu i nek predje ulicu.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage