Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

27. 07. 2011. Zaprećena kazna od 3 do 15 godina zatvora

Sudski veštak osumnjičen za primanje mita

Niška policija uhapsila je stalnog sudskog veštaka za ekonomsko – finansijsku oblast M. M. (56), zbog sumnje da je izvršio krivično delo primanja mita. Njemu se stavlja na teret delo za koje je zatvorska kazna od 3 do 15 godina, dok je za osnovni oblik krivičnog dela primanje mita kazna zatvora od 2 do 12 godina.

Istražni sudija Višeg suda u Nišu nakon saslušanja doneo je rešenje da se sprovede istraga protiv 56-ogodišnjeg sudskog veštaka za ekonomsko – finansijsku oblast (M. M.) iz Niša i odredio mu pritvor od 30 dana zbog zaprećene kazne zatvora preko 10 godina, ali i zbog toga što je našao da postoje “posebno teške okolnosti” za izvršenje dela primanje mita.

Dok je za osnovni oblik krivičnog dela primanje mita kazna zatvora od 2 do 12 godina, u ovom slučaju se osumnjičenom sudskom veštaku, inače diplomiranom ekonomisti, stavlja na teret primanje mita za koje je po zakonu kazna od 3 do 15 godina zatvora.

Istražni sudija naložio je i istragu protiv još jedne osobe (G.K). u istom postupku, zbog sumnje da je ova osoba izvršila krivično delo davanja mita. Kazna zatvora za davanje mita je od 6 meseci do 5 godina.

Tokom 5 godina 17 krivičnih postupaka za primanje i 6 postupaka za davanje mita

Portparol Višeg suda u Nišu, Tamara Savić-Cvetanović, kaže da je u periodu od 2006 do 2010 godine, za delo primanje mita bilo je ukupno 17 krivičnih postupaka protiv 25 okrivljenih lica. Od toga je 11 postupaka završeno, a u toku je rešavanje preostalih 6.

Jedna osoba je oslobođena krivice a 16 je oglašeno krivim. Od tih 16, jedna osoba je dobila uslovnu i novčanu kaznu, 12 je osuđeno na kaznu zatvora do 1 godine i na 1 godinu, a među još troje osuđenih neki su kažnjeni zatvorom na 2 i preko 2 godine zatvora.

Za krivično delo davanje mita bilo je 6 postupaka i 17 okrivljenih osoba u periodu 2006 – 2010 godina. Od toga su 4 postupka završena za 13 okrivljenih. Jedna osoba je oslobođena krivice, 5 je proglašeno krivim, a sa 6 osoba, koje su oglašene krivim, zaključen je sporazum o priznanju krivice. Dve osobe su uslovno osuđene, jedna osoba na zatvor od 2 meseca, a dvoje na zatvor od 6 meseci.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage