Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ekonomija

21. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Pušači, spremite se za novo poskupljenje cigareta

Pušači će od 1. jula morati više novca da izdvajaju za cigarete. Najavljeno je poskupljenje od 10 dinara po paklici, a zbog takvih odluka, kako kažu pojedini pušači, ova navika sve više postaje luksuz.

Proizvođači cigareta će od 1. jula povećati cene paklica za 10 dinara, zbog uvećanja specifične akcize za dinar i po. To je rezultat početkom godine usvojenog novog akciznog plana, odnosno usvojenih izmena Zakona o akcizama, prema kome će se do 2020. na svakih šest meseci uvećavati ovaj državni namet.

Zbog kontinuiranog podizanje cena cigareta u poslednjih nekoliko godina, brojni pušači su prešli na kupovinu duvana i motanje cigareta, dok je manji broj onih koji su potpuno odustali od ove navike. Kako kažu neki od naših sugrađana, poskupljenja prave od pušenja luksuz.

„Mislim da su cene cigareta nerealne u odnosu na naša primanja, pušenje je postalo luksuz, pa su se mnogi ljudi opredelili na motanje cigareta, kao za jeftiniju varijantu. Ja sam sa prvim poskupljenjima, pre oko godinu dana, prešao na kupovinu duvana jer mi je potrebno 500 dinara dnevno za cigarete ukoliko bih kupovao svaki dan po dve pakle. Ovako, za taj novac, imam cigarete 4 dana“, kazao je Nišlija.

„Ja u neku ruku i razumem ove odluke o poskupljenjima, ali mislim da je anti-pušacka kampanja previše agresivna. Nažalost, ni ovo, kao ni prethodna poskupljenja mene najverovatnije neće odbiti od nikotina“, priča naša sugrađanka.

Proizvođači svoje cene ni ovoga puta, kao ni ranije, neće korigovati samo za visinu uvećane akcize, već će se nadograditi za dodatnij 8,5 dinara po pakli, a svoje razloge za značajnu razliku nalaze u smanjenoj dobiti, piše Blic.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije