Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

22. 09. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Epilog u Mari: Smeštaj starih lica privremeno rešenje

Nakon što je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović najavila da bi deo Centra Mara mogao biti iskorišćen za smeštaj starih, nemoćnih lica koja žive sama i nemaju za ogrev, u toku zimskih meseci kada se temperatura spusti ispod nule, pojedini roditelji, nezadovoljni odlukom da se prostor predviđen za uslugu Predah od roditeljstva, iskoristi u ove shvrhe, najavili su peticiju. Epilog događaja je sledeći: stara lica koja žive sama u svojim domovima, a koja su na evidenciji Centra za socijalni rad,biće privremeno smeštena u posebnom delu Mare, fizički odvojeni od korisnika ove ustanove, u periodu od decembra do februara. Oni će biti pod 24h nadzorom lekara i medicinskog osoblja.

Došlo je do nesporazuma, neko je zlonamerno preneo lošu informaciju roditeljima čija deca borave u Mari govoreći da će tamo boraviti ljudi sumljivog morala koji konzumiraju opijate, objašnjava Dušica Davidović zamenica gradonačelnice resorno zadužena za socijalna pitanja.

Grad Niš nema klasične beskućnike, samo stare ljude koji žive sami u svojim domaćinstvima, objašnjava i dodaje  neophodno je da se u toku zimskog perioda kada su velike hladnoće, stara lica zaštite i pruži im se odgovarajući smeštaj kako ne bi došlo do smrzavanja. Oni se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad, a trenutno ih ima 11. 

Grad Niš je do prošle godine pružao uslugu prihvatilišta za stara, nemoćna i sama lica preko Gerontološkog centra. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane koronavirusom Ministrastvo za rad, socijalna i boračka pitanja je po preporuci Republičkog kriznog štaba donelo odluku da Gerontološki centri ne mogu primati druga lica, sem svojih korisnika.

U toku zimskog perioda oni će boraviti u Mari u periodu od decembra do februara, a hranu će dobijati iz predškolske ustanove Pčelica. U te svrhe na raspolaganju je 2 miliona i 100.000 dinara u budžetu grada, a očekuje se i rebalans budžeta. Svi korisnici prihvatilišta moraju najpre biti testirani na viruskorona.

Ove godine smo dobili preporuku Ministarstva, s obzirom da u Mari postoji poseban deo ustanove gde nema dodira sa korisnicima namenjen za uslugu Predah roditeljstvu, da se samo ove godine stavi u funkicju starih, nemoćnih i onih koji su sami. Usluga predah roditeljstvu ne može početi da radi pre početka proleća ili čak leta 2021. godine, jer je potrebno dobiti licencu za rad i prihvat te dece koja će boraviti više dana, kaže Davidovićeva.

 Naglašava da je ovo samo prelazno rešenje i da prostor neće biti oduzet deci Mare, već će naprotiv, biti obogaćen novim sadržajima iu slugama. Dodaje da je Grad Niš je već pronašao adekvatan prostor koji bi mogao biti pretvoren u prihvatilište, te da su dogovori u toku.

Davidovićeva ističe da je svakome svoja muka najteža i da ona razume roditelje i njihov strah, ali da ne može da razume da je jedna osetljiva grupa suprostavljena drugoj. Dodaje da mi moramo brunuti o svojim starima onako kako su oni briuli o nama kada smo mi kao deca bili nemoćni.

Pokušali smo da dobijemo izjavu direktora Mare, ali se danima niko nije javljao na telefon. Na osnovu najave Davidovićeve da će Mara ove nedelje nastaviti sa redovnim radom, novinarke City radija su otišle u ustanovu, ali u Centru Mara nije bilo nikog ni od osoblja ni od korisnika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage