Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

22. 09. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Ulična umetnost u službi promocije zdravog stila života

U toku Evropske nedelje mobilnosti, a sa ciljem promocije urbane mobilnosti, EU info kutak, inicirao je street art akciju na Bulevaru Medijana, koja podrazumeva umetničke intervencije. Živopisna biciklistička staza, duga preko 130m, posetiocima pruža priliku da se zabave dok šetaju, na trenutak se vrate u detinjstvo i odigraju školice, pronađu izlaz iz lavirinta; trče, voze bicikl, rolere, ili trotinete, ali i da ih podstakne na razmišljanje i ukaže na značaj zdravijeg načina života putem poruka koje su umetnici vešto utkali u raznolike simbole.

Evropska nedelja mobilnosti  održava se u 2800 gradova u 51 državi i to ne samo Evrope; važnost inicijative prepoznata je širom Starog kontineta. Srbija je jedna od zemalja koja se priključila Evropskoj nedelji mobilnosti, a učešće je uzeo 31 grad u kome se putem različitih aktivnosti ukazuj na značaj urbane mobilnosti i očuvanje javog zdravlja.

Danas na Evropsku nedelju mobilnosti podstičemo ljude da budu aktivni, da se na neki zdrav i pravilan način rekreiraju i da budu mobilni koliko je to moguće, kaže Filip Jovanović iz EU info kutka. 

S obzirom na ovogodišnje okonosti zadovoljni smo što smo uspeli da na jedan inovativan i umetnički način pošaljemo važnu poruku o značaju urbane mobilnosti za sve nas, putem street arta. U pitanju je jedna interaktivna i edukativan slika. Verujemo da će svim posetiocima bulevara Medijana šetnja, trčanje vožnja bicikla, rolera, tronineta biti lepša jer je ambijent atraktivniji i da ćemo podstaći ljude da neguju zdrave navike i brinu o zaštiti životne sredine, što i jeste ključ manifestacije, objašnjava Danijela Vučić menadžerka EU info kutka.

Mladi umetnici: Nevena Stefanović, Jana Mitrovska, Nevena Ljubenović, Ksenija Stanković, Srđan Stoiljković i Ana Vukadinović iz udruženja Artef oslikali su Bulevar Medijana.

Ovo je bio veliki izazov za sve nas. Trudili smo se objedinimo vizuelno rešenje koje u sebi sadrži  elemente zdravog života. Ako pratite plavu stićićete do šljive, koja simbolizuje našu tradiciju, zatim nastvite putem do šumarka, nastavite ka vodi ona je iscrtana plavom i ostalihelemanata. Svaki od njih skriva neku poruku, kaže Nevena Stefanović iz Artefa.

Ekipi mladih umetnika pridružili su se i građani velikog srca koji su želeli da pomognu, a gospodin Mile koji je organizovao akciju čišćenja staze postao je počasni član umetničke družine.

Parkirali smo se ispred zgrade gospodina Mileta, našeg najvernijeg pratioca i srdačnih ljudi iz kraja koji su nam pomogli da počistimo površinu koju smo pripremali za bojenje. Mile je bio sedmi član naše male skupine, kroz smeh dodaje Nevena i dodaje da su reakcije prolaznika pozitivne: zastaju da se slikaju, ili snimaju, zaista im se dopalo.

Grad Niš i EU info kutak  zajednički učestvuju u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti koja se ove godine organizuje pod parolom Mobilnost za sve bez zagađenja, uz poruku Kreći se samo ne autom. Manifestacija se odvija u periodu od 16. do 22. septembra, a 22. septembar je u kalendaru obeležen i kao dan bez automobila. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage