Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

22. 09. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Obeležen Dan bez automobila pod sloganom Bez zagađenja za sve

Ako ste se pitali šta se to dešavalo pa su mnogi slobodno šetali ulicama ne poštujući semafore, razlog je taj što je danas obeležen Dan bez automobila u sklopu Evropske nedelje mobilnosti, pa saobraćaja nije bilo između 9 i 12 časova.

Godinama unazad se u evropskim gradovima održava Evropska nedelja mobilnosti, a Niš  je samo jedan od 2.800 gradova koji ga  je na ovaj način obeležio.  Pored zatvaranja saobraćaja, otvorena je i galerija Street art. Organizatori događaja Grad Niš i EU Info kutak su na ovaj način želeli da ukažu na važnost zdravog života, uključujući i nekoliko sati bez štetnih gasova. Saobraćaja nije bilo u ulici Milojka Lešjanina i u Voždovoj.

Tokom nedelje je bio održan online kviz na temu mobilnosti, a učesnici koji su dali tačne odgovore su ovom prilikom dobili i nagrade.

,,Grad  Niš je ove godine kao i prethodnih godina uzeo aktivno učešće u obeležavanju Nedelje mobilnosti, u periodu od 16. do 22. septembra. Ove godine pod sloganom Bez zagađenja za sve, podrazumeva da ćemo da promovišemo održivu mobilnost u gradu Nišu. To je manifestacija koja se održava jednom godišnje i ovom manifestacijom i promocijom održive mobilnosti podstičemo sve lokalne samouprave da preduzimaju mere u cilju održivog saobraćaja, u cilju razvoja infrastrukture koja jeste održiva urbana mobilnost, a takođe da svojim građanima preporučimo na koji način mogu da koriste alternative u odnosu na dosadašnje korišćenje motornih vozila koje kao pogon koriste fosilna goriva, izjavila Sonja Milojković, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine 

,,Suština ove akcije  koja se održava u više gradova Srbije i Evrope jeste da se podigne svest građana  da više korsite prevoz bez emisija a i da lokalne samouprave podstaknemo da primenjuju mere održivog saobraćaja, čime ćemo doći do zdravije životne sredine", naglasila je Milojković.

 Kako Sonja Milojković ističe, cilj je da se u Evropi smanji emisija ugljen-dioksida i da do 2050. godine dobijemo kontinent koji je neutralan, da prirodna sredina može da apsorbuje emitovanu količinu ugljen-dioksida i  da će se na taj način smanjti efekat staklene bašte. 

Kako Niš još uvek nema uslova kao neki drugi radovi u Srbiji da podrži svakodnevno korišćenje bicikli, Milojković je izjavila da je u planu razvijanje infrastrukture za urbanu mobilnost, za biciklistički i pešački saobraćaj koji će biti u najvećim i najprometnijim saobraćajnicama grada Niša. 

Evropska nedelja mobilnosti se održava od 2002. godine  na inicijativu Evropske komisije, sa ciljom da se građani osveste u pogledu zdravog života i da se promoviše čista mobilnost i održivi saobraćaj. 

 U sklopu manifestacije otvorena je i galerija Street art na Bulevaru Medijana, na inicijativu EU Info kutka i grada Niša, gde će svim građanima biti novi edukativni i umetnički kutak. 

,, Na 300-350 metara kvadratnih urađene su umetničke intervencije i tako da od vikenda, zahvaljujući mladim umetnicima taj prostor je oslikan. Tu se nalazi jedna interaktivna i edukativna slika. Veliko nam je zadovoljstvo da na ovaj način možemo na duže staze da promovišemo mobilnost, da podstaknemo sugrađane da se što više kreću, da budu što aktivniji i da upražnjavanjem zdravih navika utiču na zdravlje našeg Niša i naše okoline“, kazala je Danijela Vučić iz EU Info kutka.

Cela inicijativa ima za cilj da uključi što više građana da pešače, hodaju i trče, da voze bicikle, trotinete i rolere sa kombinacijom gradskog prevoza.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage