Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

21. 03. 2019.

Autor: I.P. Izvor: City radio

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Zovu ih decom Sunca

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se od 2006.godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

Zovu ih Decom Sunca. S pravom jer su dobri, nežni, empatični. Danas će u znak solidarnosti sa njima mnogi obući šarene čarape i to različite na stopala. Zašto? Zato što hromozomi podsećaju na čarape, a kad su osobe sa Daunovim sindromom u pitanju, njihovo stanje jeste rezultat promene na hromozomima. Svako ljudsko biće ima 22 para hromozoma. Osobe sa Daunovim sindromom imaju još jedan hromozom ekstra koji se nalazi na 21. paru. "Taj hromozomčić, ta čarapica, osobe sa Down sindromom čini drugačijim od ostalih i daje im neke osobenosti po kojima ih prepoznajemo."

Nekada su osobe sa Down sindromom bile isključivane i stigmatizovane zbog izgleda. Poslednjih godina, stvari se kreću nabolje, pa ćete neretko videti osobu sa Daunom u ulozi glumca, TV prezentera, manekena, pevača, što dalje doprinosi boljoj vidljivosti ove nekada izrazito marginalizovane grupe ljudi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage