Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Zahtevi za smenu državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

11. 02. 2018. Srbija

Autor: I.P. Izvor: City radio

Zahtevi za smenu državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića

Posle nedavnog intervjua koji je za Slobodnu Evropu dao državni sekretar u Ministarstvu za informisanje i kulturu, Aleksandar Gajović, reagovale su brojne medijske organizacije i zatražile reakciju Vlade i ministarstva.

REAKCIJA KOALICIJE MEDIJSKIH UDRUŽENJA

Najpre se o izjavama i stavovima Gajovića iznetim u pomenutom intervjuu oglasila koalicija medijskih udruženja  (NUNS, NDNV, ANEM, Local Press i AOM), nazvavši ih "besramnim i opasnim" relativizovanjem učestalih napada i pritisaka na novinare ali i podsticajem da se sa tim nastavi. Koalicija je pozvala premijerku Srbije i Vladu, te nadležnog Ministra da se o Gajovićevim stavovima, poput onog "da je potrebno saslušati i drugu stranu, odnosno verzije napadača i njihove motive, da novinari sami sebe treba da štite, ali i da misli da su pojedinci sami sebi slali pretnje zbog samoreklamiranja i zbog toga što 'imaju loše namere' " izjasne i objasne da li i Vlada i Ministarstvo dele takve iste stavove.

Koalicija je podsetila da izjave Aleksandra Gajovića podsećaju na izjave iz devedesetih godina prošlog veka:

"Sa žalošću konstatujemo da istup državnog sekretara neodoljivo podseća na reči visokih funkcionera Srpske radikalne stranke tokom devedesetih godina, u periodu koji je prethodio organizovanom progonu novinara i medija, ali i ubistvu Slavka Ćuruvije. Tada je Aleksandar Vučić izjavio da novinari treba da paze šta rade ako hoće da budu bezbedni, a Vojislav Šešelj im je uputio veoma otvorene pretnje optužujući ih da su ubice, špijuni i izdajnici", navodi se u saopštenju koalicije i podseća se javnost da su svi napadi na novinare u koje on "sumnja" prijavljeni policiji i tužilaštvu, a da su neki i procesuirani. 

GRUPA ZA SLOBODU MEDIJA TRAŽI SMENU DRŽAVNOG SEKRETARA

Grupa za slobodu medija smatra da državni sekretar za medije Aleksandar Gajović treba što pre da podnese ostavku ili bude smenjen. 

Ocenivši da Gajovićeve izjave "otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara" kao i da tvrdnje da "reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja", Grupa za slobodu medija smatra da Gajović ne bi smeo da vrši više odgovornu državničku funkciju.

"Aleksandar Gajović je bez ikakvih dokaza sugerisao da predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdinović organizuje pretnje protiv samog sebe na društvenim mrežama. Koleginici Tamari Skrozi je savetovao da se sama zaštiti od neetičkih i nezakonitih napada TV Pink pošto tako nešto, ustvrdio je, ne spada u ingerencije njegovog ministarstva. Zatim je i izrazio želju da sasluša siledžije koje su napale kolegu Nikolu Radišića pre nego što osudi napad. Pored ovih bezobzirnih i veoma opasnih stavova, nespojivih sa njegovom funkcijom, demokratijom i dvadeset prvim vekom, Gajović je pokazao i izrazito odsustvo razumevanja novinarskih praksi i standarda, uloge medija u društvu, a zatim i temeljno neznanje o novim medijima za koje je rekao da se „time ne bavi“. To bi u normalnoj zemlji bilo neprihvatljivo za bilo kog državnog funkcionera, a kamoli državnog sekretara za medije, kao i više nego dovoljan razlog za prestanak funkcije." - ističe se u saopštenju Grupe za slobodu medija.

Od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića zatraženo je da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara, a ako sam ne podnese ostavku, smene gospodina Gajovića "pre nego što svojim štetnim stavovima i očiglednom nekompetentnošću napravi nepopravljivu štetu".

Grupa za slobodu medija, koju čine mediji i nevladine organizacije konstatuje da dijalog između novinara i Vlade Srbije je teško izvodljiv "u svetlu ovakvih, neodgovornih, zlonamernih, očigledno pristrasnih i nekompetentnih izjava državnog sekretara za medije."

"Ako to nekome nije vidljivo i iz same Srbije, Grupa za slobodu medija podseća da sve međunarodne organizacije za nadzor slobode izražavanja i medija, pa i Evropska komisija u svojim izveštajima o napretku Srbije prema članstvu u EU naglašavaju mnoge i velike probleme u ovoj oblasti. U takvoj situaciji, jednostavno je pogubno da za državnog sekretara za medije imamo osobu koja ne samo da ne zna dovoljno o savremenim medijima i novinarstvu, već se i zarad politikantskih špekulacija igra bezbednošću naših kolega." - navodi se u saopštenju Grupe.

Takođe se podseća na zastrašujuće podatke vezane za porast napada, pretnji, pritisaka i otvorenog etketiranja novinara od 2015. do 2018.godine a koji su se dešavali upravo u u atmosferi neprekidnih njihovih relativizacija.

Broj takvih incidenata u 2015. godini (57), sledeće porastao na 69, zatim u prošloj na 92, a da ih je u 2018, za manje od dva meseca već bilo 11, rezultat je koji se vidi uvidom u bazu podataka NUNS-a, i jasan je pokazatelj da je Srbija zemlja u kojoj je postalo opasno biti novinar koji kompetentno i profesionalno obavlja svoj posao.

UNS: DA SE GAJOVIĆ RAZREŠI!

Da Gajovića treba razrešiti sa mesta državnog sekretara poručuje u svom saopštenju i UNS, uz podsećanje da se ovo udruženje izričito protivilo i njegovom naimenovanju zbog mizoginih izjava na televiziji PINK, te da je Ljiljana Smajlović napustila radnu grupu za izradu medijske strategije odmah nakon njegovog izbora na funkciju u Ministarstvu kulture i informisanja.

U saopštenju UNS-a ističe se da je Aleksandar Gajović još jednom dokazao da je "nekompetentan u oblasti slobode govora kao i da je nedostojan državne funkcije koju obavlja".

 "U intervjuu Radiju Slobodna Evropa Gajović je izneo šokantan stav da Ministarstvo kulture i informisanja nema ingerencije da osuđuje napade na novinare. Na pitanje o pretnjama koje je prijavio Nikola Radišić, novinar TV N1, Gajović je istakao da njega, ukoliko je bilo napada, „najviše interesuje“ ono što bi „pravog novinara i prave redakcije“ zanimalo, a to je verzija policije i napadača. 
Gajović je doveo u sumnju i druge napade na novinare pitanjem: „da li je prijava napada na novinara kada se dva novinara potuku u kafani, što se inače vrlo često događa“.Na pitanje o Fejsbuk pretnjama Nedimu Sejdinoviću, predsedniku NDNV-a, Gajović je izneo tvrdnju da se radi o čoveku koji "nema dobre namere". UNS ukazuje da nije zadatak države i javnih funkcionera da procenjuju ko ima dobre i loše namere već da svim novinarima i medijima osiguraju bezbedno okruženje." - navodi se u saopštenju UNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije