Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

04. 07. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: LAF

Kolektivna ostavka članova LAF u Nišu

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) doneo je odluku o samoraspuštanju nakon bezmalo četiri godine borbe protiv svih oblika korupcije u organima javne vlasti i lokalnoj samoupravi. Saopštenje LAF-a prenosimo u celosti.

Ovo samostalno i nezavisno gradsko telo koje „brine“ o primeni niškog Lokalnog plana za borbu protiv korupcije izdalo je saopštenje u kome se navodi  da je odluka LAF-a doneta u skladu sa nacionalnim Modelom Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a), na osnovu kojeg sve lokalne samouprave u Srbiji treba da usvoje takve planove i izaberu lokalna antikorupcijska tela.  

Lokalne samouprave koje već imaju takve planove i tela, a u koje spada Niš, treba da usvoje nove planove i izaberu nova tela.

Članovi LAF-a će nastaviti institucionalni i drugi antikoruocijski aktivizam jer nemaju nameru da ono što su do sada postigli „prepuste“ onima koji bi eventualno usporili ili zaustavili borbu protiv ove društvene pošasti, koja je u Srbiji i Nišu široko rasprostranjena. 

LAF je ovih dana, a pre nego što je obavestio Grad o kolektivnoj ostavci, već zahtevao od nadležnih organa da šest njegovih sadašnjih članova, bivših članova i dobitnika Godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije, a koji su se izjasnili da to žele, postanu članovi buduće Radne grupe za donošenje novog Lokalnog antikorupcijskog plana i Komisije za izbor članova novog antikorupcijskog tela. 

Zahtev LAF-a zasnovan je na uverenju da je reč o ljudima koji imaju dokazani antikorupcijski integritet, te značajno antikorupcijsko iskustvo, znanje i veštine.Razlog za donošenje odluke o samoraspuštanju jeste i činjenica da lokalna samouprava, koja ni na koji način nije birala članove LAF-a, ne treba ni da ih razrešava.

Članovi LAF-a su, naime, izabrani na javnom konkursu, od strane nezavisne komisije u kojoj nije bilo predstavnika lokalne samouprave, a Gradsko veće Niša je nakon toga donelo formalno rešenje o osnivanju, u kojem je navelo imena izabranih članova, a bez diskusije o njima.

Podsećamo da se u Modelu LAP-a, koji predstavlja novu fazu u borbi protiv korupcije „na lokalu“, navodi da bi sva buduća lokalna antikorupcijska tela u Srbiji, koja se u Modelu nazivaju „telima za praćenje primene LAP-a“, trebalo da budu formirana po ugledu na LAF Niš, koji je, na taj način, a kao primer dobre prakse, postao „sistemsko rešenje“ na nivou države. U Modelu se precizira da je “predlog rešenja za proces izbora članova Tela za praćenje  primene LAP-a, kao i organizacije i rada tog tela, dat prema praksi i iskustvima Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu”. 

Navodi se, takođe, i da „aktivnosti iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije Grada Niša predstavljaju moguće oblasti delovanja i aktivnosti budućih tela koja će se baviti praćenjem primene LAP-a“ u svim lokalnim samoupravama u Srbiji . Pri  tom se podseća  da se „od svih jedinica lokalne samouprave u Srbiji Lokalni antikorupcijski plan kontinuirano sprovodi jedino u Gradu Nišu, najviše zahvaljujući Lokalnom antikorupcijskom forumu, telu koje je formirano za potrebe primene, koordinacije i praćenja primene LAP-a, i Birou za društvena istraživanja, na čiju inicijativu je LAP usvojen i koji pruža značajnu podršku radu ovog tela“.

U Modelu LAP-a je navedeno i da sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji imaju obavezu da, na osnovu rešenja data u tom dokumentu, do 30. juna 2017. godine, usvoje sopstvene Lokalne antikorupcijske planove. Grad Niš je, nažalost, ovaj rok propustio, navodi se u saopštenju.Na taj način je ozbiljno doveo u pitanje antikorupcijski kredibilitet koji je stekao jer je još 2010. godine, kao jedan od retkih gradova u Srbiji, usvojio LAP, te dobio Lokalni antikorupcijski forum, koji se etablirao kao obrazac za buduća antikorupcijska tela u Srbiji.

Takvo ponašanje lokalne vlasti nastavak je ignorisanja borbe protiv korupcije na lokalu, koja je, uprkos drugačijim tvrdnjama, vođena najčešće samo verbalno, papirnato, selektivno i neefikasno, a uz povremene političke zloupotrebe.Lokalna vlast nije aktivno realizovala niti jednu meru iz postojećeg Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, a odnos prema LAF-u bio je najčešće pasivan, uz povremene direktne pritiske na članove tela.

Što je LAF bio aktivniji, komunikacija (ne)malog broja gradskih funkcionera sa njim bila je pasivnija.Među takvim funkcionerima su i oni na „najvišim pozicijama“ na lokalnom nivou vlasti. Predhodni gradonačelnik Niša je mesecima, pa i godinama, odbijao svaki službeni kontakt sa članovima LAF-a.

Aktuelni gradonačenik Niša imao je samo jedan sastanak sa LAF-om, a na zahtev ovog tela za razgovor o usvajanju novog LAP-a, za koje je 30. juna isticao rok, a koji je podnet pre tri sedmice, do danas nije odgovoreno.  

Članovi LAF-a su od početka radili volonterski i bez ikakve naknade iz budžeta, koju nisu ni želeli. Ipak, LAF smatra nedopustivim da ni posle skoro četiri godine nisu obezbeđeni iole pristojni uslovi za njegovo funkcionisanje. Iako još uvek važeći niški Lokalni plan nalaže obezbeđenje svih uslova za rad LAF-a, kancelarija tog tela bila je neuslovna i mesecima bez struje, sa rashodovanim nameštajem i opremom, a tehnički sekretar LAF-a nije obezbeđen.

Ovo samostalno i nezavisno gradsko telo je od septembra 2015. godine, a nakon što je monitorisalo konkurs za projektno sufinansiranje medija, izloženo i cenzuri od strane većine gradskih medija, pre svega onih najvećih, koji su, prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija, bliski vlastima.Podrška koju smo dobijali od pojedinih medijskih kuća, retkih udruženja, nevladinih organizacija ili sindikata, a pre svega građana, bila je dragocena.

Želimo da verujemo da će se nova faza u borbi protiv korupcije „na lokalu“, koja počinje od donošenja Modela LAP-a, odvijati sa daleko više političke, društvene i profesionalne volje vlasti, opozicije, nevladinog sektora i medija da se u nju uključe, a da će nadležno gradsko antikorupcijsko telo biti izloženo manjoj opstrukciji.

Još jednom podsećamo da je za iole uspešniju borbu protiv korupcije neophodan pre svega daleko veći aktivizam građana, ma koliko to bilo teško. Bez njih, a u uslovima opšte nezainteresovanosti i apatije, svaka borba protiv ovog sistemskog zla biće salonska, neefikasna, pa i donkihotovska, navodi se u saopštenju niškog LAF-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije