Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Spečavanje zloupotrebe u postupcima javnih nabavki u zdravstvu - stvar političke volje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

22. 06. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Spečavanje zloupotrebe u postupcima javnih nabavki u zdravstvu - stvar političke volje

U procesu javnih nabavki u zdravstvu pokazala su se brojna kršenja zakona, rečeno je na gradskom forumu „Javne nabavke u zdravstvu: Mogućnost unapređenja“. Učesnici foruma su takođe istakli da primena zakona, u potpunosti, zavisi od tužilaštva, odnosno od političke volje.

Građanski nadzornik DRPKO Kristina Glavardanov, postupak nabavke opreme za KC Niš, navodi kao jedan od primera gde je uočena nepravilnost.

Ističe da su od početka ponuđači imali primedbe na konkursnu dokumentaciju.

“Jedan ponuđač je na to ukazao, podneo je zahtev za zaštitu prava i kada je komisija istraživala o čemu se radi, saznala je da ta javna nabavka uopšte nije bila u planu, pa je po službenoj dužnosti donela rešenje kojim se postupak poništava u celosti, ali pre toga naručilac je tražio od komisije da nastavi aktivnosti dok se ne donese odluka po podnetom zahtevu.

Postupak je  sproveden, ugovor zaključen, neka oprema isporučena, pa smo tako došli u situaciju da je već određeni deo ugovora izvršen a postupak poništen”, kaže Kristina Glavardanov i dodaje da se kasnije još jedan ponuđač  javio koji je podneo zahtev za zaštitu prava na odluku o dodeli ugovora a da je njegov zahtev najpre odbačen kao “neblagovremen”.

“Žalili su se i komisija je donela zaključak  da je zahtev ipak bio na vreme upućen, ali o tome nisu ni odlučivali zbog toga što je komisija odlučivala po drugom podnetom zahtevu, a ispostavili su račune podnosiocima zahteva. To znači da komisija nije uradila ništa, nije poništen ugovor a potupak je poništen. Deo ugovora izvršen, sad je pitanje da li će naručilac, Ministarstvo Zdravlja, poništiti ugovor, da li će bilo šta raditi, ili će ostaviti ovakav ugovor”, postavlja pitanje Glavardanova.

Ona dodaje da je, uopšte, u postupcima javnih nabavki u zdravstvu,  najveći problem, što se javlja mali broj ponuđača i zanteresovanih zbog, kako pretpostavlja, nepoverenja u institucije, komisiju.

“Mislim da je to veliki problem zato što se ekonomski ne dobija najpovoljnija ponuda i uštede su time manje ukoliko ima manje ponuđača. Da li se neke nabavke upodobljavaju određenim ponuđačima, u konkursnim dokumentacijama, da li se postavljaju neki dodatni uslovi koje drugi ne mogu da ispune, ili se specifikacije rade po ponudama određenih ponuđača, da samo i oni budu ti koji ispunjvaju uslove “, objašnjava Glavardanov, kako dolazi do zloupotreba u procesu javnih nabavki.

Marina Mijatović iz udruženja “Pravni skener”, ističe da se kroz istraživanja pokazalo “da imamo brojne neregularnosti u mehanizmu zaštite.” Ona je rekla i da su brojne povrede zakona, od sitnih do krupnih, u postupku javnih nabavki, a  da je najveći  problem u zaštiti. Naime, po podnošenju zahteva za zaštitu prava, ili na primer u nekim drugim postupcima, koji se mogu  nastaviti a to je upravni spor, prekršajni i krivični postupak.”

Dodaje i da je “Pravni skener” analizirao šta se dešava po potpisivanju ugovora i kada otpočne njihova realizacija, ali i ukoliko se ugovor ne sprovede do kraja, odnosno ko je odgovoran i kolike su naknade štete i troškovi sudskih sporova.

“Pokazalo se da postoje veliki troškovi samo sudskih postupaka, često kršenje ugovora, ali od strane naručilaca, odnosno da su zdravstvene ustanove tužene, jer ne izvršavaju svoj deo ugovora koji se odnosi na isplate ponuđačima. To praktično znači da zdravstvene ustanove plaćaju taj deo, odnosno poreski obveznici Srbije”, kaže ona.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović, kaže da je za njega i sve pacijente, iz ovog dela Srbije najvažnije da će uskoro dobiti nov i savremen Klinički centar.

“Imali smo probleme sa izvođačima radova koji su kasnili sa završetkom, ali otkako su se uključili ljudi iz kancelarije Marka Blagojevića, radovi su u potpunosti ubrzani. Već se rade fini radovi na svim spratovima većeg dela objekta, mislim da ćemo u narednih nekoliko meseci završiti novi Klinički centar”, kaže Radovanović.
Direktor kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević kaže da je pri javnim nabavkama cena bila najvažniji kriterijum ali i tehničke odlike ponuđača. Dodaje da će zgrada novog KC-a koštati oko 35 miliona evra, a da nije zadužen za kontrolu nabavke opreme.

“Zgrada novog KC-a koštaće oko 35 miliona evra, to će biti remek delo, ne samo u vizuelnom smislu, već i po opremi koja je izuzetnog kvaliteta”, tvrdi Blagojević.

Prvi javni nadzornik, Transparentnost Srbija, Rade Đurić, kaže da je sistem javnih nabavki dobar, da je napravljen po EU standardima, ali smatra da primena nije adekvatna.

“Jedan deo se primenjuje kako treba, a drugi ne, zbog čega imamo ovakve situacije, gde dođemo do javne nabavke, a onda vidimo da ta stavka nije bila ni uneta u plan javnih nabavki, niti da su bila izdvojena sredstva za tako nešto, ali i za takve stvari postoji lek”, kaže Đurić, a to je prema njegovom mišljenju “represivni sistem”, odnosno procesuiranje odgovornih za nepravilnosti u postupku javnih nabavki.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije