Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

06. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Mogu li građani da reformišu javne usluge?

Sa zamerkama na loš i neprofesionalan odnos zaposlenih, nedostatak kadrova, dugo čekanje u redovima i drugo, većina stanovnika juga Srbije nezadovoljna je pružanjem usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i administrativnim službama policije. To su pokazali rezultati istraživanja kroz projekat koji ima za cilj reformu javne uprave.

Većina građana smatra da mnogo toga treba menjati u postojećem sistemu pružalaca javnih usluga, pokazuju rezultati istraživanja o zadovoljstvu građana javnim uslugama koji su istaknuti na Okruglom stolu pod nazivom „Javne usluge na jugu Srbije - mogućnosti i izazovi“.

Sa tendencijom uvođenja reformi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, službi policije sa fokusom na izdavanje ličnih dokumenata i u oblasti obrazovanja i prosvete sa fokusom na upis dece u vrtiće i osnovne škole, sprovodi se dvogodišnji projekat “Partnerstvom do dobre Javne uprave“.

„Problemi koje građani prilikom istraživanja koje smo sproveli najčešće pominju za prve dve oblasti, uglavnom se odnose na lošu organizaciju posla, na dugo čekanje za dobijanje određene javne usluge, na loš i neprofesionalan odnos zaposlenih, odnosno zaposlenih u javnoj administraciji, nedostatak kadrova, nedostatak opremljenosti ustanova i institucija koje rade na pružanju usluga“, rekla je Jelena Ribać, ispred Evropskog pokreta u Srbiji.

Cilj projekta je da doprinese stvaranju i primeni propisa i reformi javne uprave, koji podrazumevaju veći fokus na građane i njihovo učešće u reformi javne uprave, kao i poboljšanje transparentnosti i odgovornosti javne uprave za kvalitet usluga.

Projekat spovode Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, i saradnju 12 partnerskih organizacija iz različitih gradova i opština Srbije.

Partner na projektu u Nišu i organizator okruglog stola je Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije