Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

25. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Nedelja ženskog zdravlja peti put

Čak 30 odsto devojaka i žena ne ide redovno na ginekološke preglede, a toliko njih i ne proverava redovno krvnu sliku, rezultati su ankete koju je sproveo Centar za devojke. Polovina je tvrdila da je sportski aktivna, a tek trećina da u toku nedelje ima dovoljno vremena za sebe.

Povodom Međunarodnog dana akcija za žensko zdravlje koji se obeležava 28. maja, u Nišu se održava peti put Nedelja ženskog zdravlja do kraja ovog meseca.

„Organizovanju pete Nedelje ženskog zdravlja prethodila je anketa u kojoj je učestvovalo 100 devojaka i mladih žena iz Niša. Nakon rezultata ankete odlučile smo da ovogodišnju Nedelju ženskog zdravlja proširimo na mesec ženskog zdravlja. Tako smo svake subote u toku meseca sa Natašom Nikić, doktorantkinjom na Fakultetu sporta i fizičke aktivnosti,održavale “Ženski sportski sat” koji je obuhvatao sat vremena vežbanja za sve zainteresovane devojke i mlade žene u Nišu. Cilj nam je bio da ženama omogućimo da urade nešto za sopstveno zdravlje, da odvoje vreme za sebe, a pri tom besplatno vežbaju“, kažu iz Centra za devojke.

Anketa koju je sproveo Centar za devojke pokazala je da čak 30 odsto devojaka i žena ne ide redovno na ginekološke preglede, a toliko njih i ne proverava redovno krvnu sliku. Polovina ispitanica nije sportski aktivna, a tek trećina smatra da ima dovoljno vremena za sebe u toku nedelje.

„Možemo zaključiti da problem koji imaju žene u našem društvu je manjak vremena za sebe i to direktno utiče na to da se ne bave rekreacijom ili ne odlaze redovno na lekarske kontrole, što za posledicu ima nedovoljnu brigu o sopstvenom zdravlju“, dodaju u Centru za devojke.

 “Odvoji vreme za sebe, uradi nešto za svoje zdravlje“ slogan je ovogodišnje Nedelje i meseca ženskog zdravlja.

Aktivnosti u toku Nedelje ženskog zdravlja koje su otvorene za građanke:

26. maj – Radionica samomasaže, 19:30 u prostorijama Centra za devojke

27. maj – Ženski sportski sat, 12:00 u Čairu

28. maj - Biciklistička akcija, 10:00 polazak sa Trga Kralja Milana

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije