Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

03. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Najavljena pomoć za decu sa problemima u ponašanju

Sa porastom broja dece sa problemima u ponašanju stvorila se potreba za razvijanjem Resursnog centra za ovu decu i njihove porodice. To je najavljeno na skupu održanom danas u Nišu. Osnivanje Centra pružilo bi individualno savetovanje i dodatnu edukaciju stručnjaka za što raniji rad sa decom problematičnog ponašanja.

Broj dece sa problemima u ponašanju je u porastu. Radi se, uglavnom, o zanemarenoj deci koja ispoljavaju teškoće u emocionalno - socijalnom razvoju, a njihovo najbliže okruženje, često, to ne prepoznaje i smatra ih gotovo jedino odgovornim za njihovu neprilagođenost.

„Malo istraživanja se radi na ovu temu. Mi trenutno imamo 48 dece od 680 koji su i na medikamentnoznoj psihijatrijskoj terapiji. To su deca koja imaju probleme u ponašanju, zato što ne mogu da ih kontrolišu. Nama je jako bitno da ojačamo odgajatelje, hranitelje i biološke porodice, kako da se nose u trenucima kada deca emituju problem“, kaže Violeta Blagojević, direktorka Regionalnog centra za porodični smeštaj i usvojenje Niš.

Na porast broja dece sa problemima u ponašanju utiče i materijalni status roditelja, kako objašnjava Violeta Blagojević, siromaštvo ne može da utiče direktno, ali ono samo po sebi proizvodi određena simptomatska ponašanja i disfunkcionalnost u porodici.

„To ujedno i umanjuje kompetencije roditelja da se bave svojom decom. Ali, imamo i izuzetno dobrostojeće porodice, koje imaju decu ne samo sa problemima u ponašanju već i sa poremećajima u ponašanju. Novac nije merilo stvari da li će biti problema ili ne.

Roditelji danas sve manje imaju vremena za svoju decu, a ustvari, detetu je mnogo potrebnije vreme, a ne poklon. Sa druge strane, i mediji doprinose tome. Deca u udarnim terminima gledaju Farmu, Parove i slične emisije, pa je pitanje šta mi njima nudimo kao vrednost. Ne može porodica da se izbori sama sa društvenim dešavanjima i sa medijima“, dodaje Blagojević.

Ovo je rečeno na tribini organizovanoj povodom predstavljanja projekta Resursnog centra za decu sa problemima u ponašanju.

Razvijanjem resursnog centra za decu sa problemima u ponašanju i njihovih porodica, pod sloganom Nedostaje mi detinjstvo, Asocijacija za alternativno porodično staranje o deci – FAMILIA i Regionalni Centar za porodični smeštaj i usvojenje Niš teže da poboljšaju i unaprede socijalizaciju i uključenje u zajednicu dece sa problemima u ponašanju, u cilju prevencije njihove delinkvencije.

„To će se realizovati onde gde postoji interesovanje, kada se prijavi dovoljan broj roditelja i staratelja, kada se bude akreditovao program, ali početak zavisi od Ministarstva prosvete i veliki je znak pitanja kada će on započeti“, objašnjava Violeta Blagojević.

Projekat je deo programa „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“ koji sprovodi Delegacija evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije