Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

07. 04. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Red čak i za hleb na popustu, građani gladni?

Otvaranje second-hand prodavnica na svakom ćošku, sve veći broj sakupljača sekundarnih sirovina, gužve za kupovinu kozmetike u vreme popusta, a kao vrhunac i hrane u pekari, najvernije, najrealnije i najsurovije oslikavaju stanje u našem društvu.

Red ljudi koji ispred pekare čekaju da kazaljka na satu otkuca 18 sati, kada počinje prodaja preostalog peciva upola cene, svedoči da je društvo u sve težoj materijalnoj situaciji i da je za mnoge i hrana postala luksuz. Da li scena koju smo zabeležili okom kamere treba da nas zabrine, baci u razmišljanje, rastuži ili pak ostavi ravnodušnim, jer, svi znamo kako živimo?

Prodavnice polovne odeće i obuće već neko vreme “niču“ na svakom koraku, a čak i oni čiji izbor nije da tamo pazare neki odevni predmet, jednostavno, primorani su na to.

Cenu potrošačke korpe gotovo se niko ni ne usuđuje da izračuna, jer bi tada mnogo evidentnije bilo da mesec preživimo nekako, ali u debelom minusu. Kada precizno ne znamo naše prihode i rashode, jasno nam je samo to da kad premostimo period od prvog do prvog uz pomoć pozajmica ili kredita – “presipamo iz šupljeg u prazno“.

Nažalost, platežna moć se teško uopšte i može nazvati moći, a gotovo da se između nje i supermoći junaka iz bajki može staviti znak jednakosti. Na sreću, uz dozu ironije i gorčine, barem postoje mesta gde se nude specijalne cene, popusti, jeftiniji proizvodi, polovne stvari prodaju budzašto.

Dokle smo stigli kao društvo?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije