Home  |  Vesti  |  Društvo  |  "Boli me što ću morati da odem odavde, zapošljavanje preko veze, mamini i tatini sinovi"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

06. 04. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić, Foto:City radio Izvor: City radio

Protesti mladih u Srbiji, dan četvrti:

"Boli me što ću morati da odem odavde, zapošljavanje preko veze, mamini i tatini sinovi"

Četvrto veče zaredom, niška omladina istrajna je, baš kao i mladi u drugim gradovima, u protestima protiv Aleksandra Vučića. Energija slobodnih, mladih ljudi, i večeras se širila ulicama grada, od Trga Kralja Milana, preko Obrenovićeve, do Dušanove ulice, Bulevarima Zorana Đinđića i Nemanjića, sve do Gradske kuće.

Inicirani rezultatima predsedničkih izbora, a još brojniji nego prethodnih dana, studenti uz podršku građana starijih generacija, protestovali su četvrti put zaredom u Nišu, ali i drugim gradovima Srbije. Boli ih nemarnost vladajuće strukture prema bolesnoj deci, studentima, penzionerima, korupcija u institucijama, bole ih kupljene diplome.

„Boli me što ću morati da odem odavde, zapošljavanje preko veze, mamini i tatini sinovi, da su u zatvorima ljudi koji su napravili zločine ali ni približno teške kao neki najveći kriminalci koji voze besna kola i šetaju slobodno gradom“, priča studentkinja.

„SNS na vlasti 5 godina, dovoljno nam je što su bili radikali, iskreno, zar ne!?“, rekao je mladić.

„Prvenstveno današnje plate, mojih roditelja i ostalih. Zbog toga mi moramo da idemo na stranu. U mojoj porodici prosek plata je 0, pa vi vidite dokle vodi ova Srbija sa današnjim predsednikom“, kaže devojka.

„Ja moram da spremam ispit 10 dana i 10 noći, a neko dobije diplomu samo zato što ima člansku karticu“, priznaje student.

Uz povike “Vučiću, pokrao si izbore“, “Onesvesti se“ aludirajući na fingirano kolabiranje mladića u publici dok je premijer gostovao na jednoj televiziji, “Izađite napolje“ pozivajući ostale Nišlije da ih podrže, mladi koji protestuju nosili su transparente “Živi ti sa 200 evra“, "Nećemo da živimo u medijskom mraku", “Niš je grad bureka, a ne sendviča“ i druge.

I ovaj protest, kao i prethodni, protekao je bez incidenata. Svi su i večeras bili saglasni i odlučni u tome da dok kolona prolazi pored Kliničkog centra budu tihi, bez uzvikivanja, sviranja pištaljkama i udaranja bubnjeva, kako se ne bi uznemiravali pacijenti.

Tokom kretanja kroz Dušanovu ulicu, upaljene su i dve navijačke baklje, ali su brzo ugašene, budući da su pojedini učesnici protesta negodovali.

Podsetimo, prvog dana nakon izbora za predsednika Srbije, studenti su počeli protestna okupljanja širom Srbije. Od vlasti zahtevaju smenu članova Republičke izborne komisije, razrešenje predsednice Republičkog parlamenta Maje Gojković, smenu direktora RTS-a i urednika Informativnog programa te kuće, kao i smenu članova REM-a. 

Naredno protestno okupljanje u Nišu zakazano je za sutra, od 18 sati na Trgu Kralja Milana. Najavljeno je da će u 10 sati ispred Gradske kuće doći da podrže protest ratnih veterana, kojima nisu isplaćene dnevnice za učešće u ratu 1999. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage