Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Miodrag Zec: „Srbija kroz celu istoriju sa istim problemima“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

06. 04. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Miodrag Zec: „Srbija kroz celu istoriju sa istim problemima“

Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec rekao je na tribini „Šta nam se to događa“ na Filozofskom Fakultetu u Nišu, da je glavni problem u Srbiji to što nikada niko nije definisao kroz istoriju kakvu to državu hoćemo. On je ocenio da nam je potrebna država „kao mala udobna kuća“.

On kaže da u Srbiji niko nikada nije definisao da li hoćemo liberalnu ili socijalnu, pravnu ili revolucionarnu, državu stvaranja ili preraspodele, što je temelj stvaranja bilo koje zemlje.

„Mi pravimo državu kao što se prave kuće u Srbiji, bez plana i programa, uglavnom veće nego što su nam potrebne i uglavnom nezavršene“

On smatra „da smo mali, izmučeni narod sa dosta problema i većinom stare populacije“.

Što pre shvatimo „u kakvom smo stanju“ brže ćemo naći rešenje a ključ za rešavanje problema je kako kaže u obrazovanju.

„Moramo da imamo elitne škole u koje verujemo, a ne da jurišamo na privatne, kao da se radi o funkcijama“, smatra Zec.

On ističe da danas Srbija ne može da živi od fizičke radne snage jer je nema dovoljno, podsećajući na razvoj posleratne Nemačke u koji su u znatnoj meri učestvovala i tadašnja radna snaga iz Srbije i sa prostora nekadašnje SFRJ.

„Sada nemamo dovoljno radne snage a u Srbiji se deca danas školuju za odlazak u inostranstvo, što nije slučaj ni u jednoj zemlji“.

Mi smo kako ističe zemlja u kojoj više „ne postoji struktura stanovništva za rad na nogama po 18 sati“.

Zec smatra da je kroz celu istoriju, odnosno od osnivanja, Srbija konstantno u problemu za šta postoji mnogo razloga, a jedan od najvećih je što imamo manji broj onih koji se useljavaju u zemlju od onih koji odlaze iz nje, kaže Zec i dodaje da je sada situacija zabrinjavajuća zbog „starenja nacije“.

Nezaposlenost se statistički smanjuje samo zbog toga što mladi odlaze iz zemlje i nijednog drugog razloga, kaže Zec.

Zec je naveo da nijedan period kroz koji je Srbija prolazila ne vidi kao dobar, pa čak ni onaj kada je zemlja bila sastavni deo SFRJ, za koga mnogi smatraju da se upravo u to vreme najbolje živelo u zemlji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage