Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

28. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Povratak motociklista na ulice

Dolaskom lepog vremena, na ulicama i putevima prisutan je sve veći broj dvotočkaša. Da li motociklisti ne poštuju potpuno saobraćajne propise, ili su za vozače automobila pomalo nevidljivi, svakako, tokom toplijih meseci češće su saobraćajne nezgode u kojima učestvuju vozači motora.

Sa prvim temperaturama iznad 20 stepeni, i dužih sunčanih dana, motociklisti i biciklisti prisutniji su na niškim ulicama. U prva tri meseca ove godine u Nišu su se desile 3 nezgode u kojima su učestvovali motociklisti, a u kojima su povređena dvojica vozača. Za isti period protekle godine nisu evidentirani ovakvi udesi.

„Tokom 2016. godine u saobraćajnim nezgodama učestvovalo je ukupno 40 motocikala. Poginuo je jedan vozač, 12 osoba je teže, a 35 lakše povređeno. Takođe, vozači motocikala izazvali su ukupno 22 nezgode. Najčešći uzrok nezgoda je prekoračenje propisane brzine“, rekao je za City radio načelnik Saobraćajne policije Dragan Pešić.

Najnebezbednija mesta u gradu su bulevari, budući da na njima mogu da se razviju velike brzine vožnje, a u sedlu dvotočkaša su, prema statistici, vozači od 16 do 40 godina. Nišlija Nenad Stoiljković, pasionirani ljubitelj motora, kaže da sa godinama razmišlja zrelije, te da mu je na prvom mestu lična bezbednost, kao i ostalih učesnika u saobraćaju.

„Kada sam bio mlađi uživao sam u škripi guma, turiranju motora, i razvijanju što veće brzine. Mladost – ludost. Često sam vozio i bez kacige. Međutim, kako sam sazrio shvatam da jedan sekund i nemarnost može da vam, kao vozaču motora, ugrozi zdravlje ili život. Rizik je ogroman. Ipak, koliko god motociklisti da voze brzo, pretiču i kada ne treba, često i vozači kola na nas ne obraćaju preterano pažnju, a mi smo svakako izloženiji posledicama nezgoda, ukoliko se dogode“, rekao nam je motorista Nenad.

Stefan Stojanović smatra da ovu temu treba češće zagovarati, kako bi počela da se menja svest vozača automobila. On kaže da je jednom na autoputu pao sa relativno malom brzinom, kada je žena koja ga je preticala kolima, pokušavala da nađe telefon koji joj je ispao u vožnji.

„U šali kažemo da postoje dve grupe vozača motocikala, ona grupa koja je pala i ona koja će pasti, ali inače, postoji grupa ljudi koja kupi motor da bi divljala ulicama, i druga grupa koja kupi da bi vozila, putovala... Najugroženiji su ovi prvi, obično su bez opreme, čuju se i sa desetog sprata kad idu od semafora do semafora zbog brzine, njih i pažljivi vozači ne vide jer su prebrzi. Ali, ne znači da druga grupa"ozbiljnijih vozača" nije ugrožena. Često se dešava da, iako me vide da idem u susret, vozači kola počinju da pretiču, jer pretpostavljaju da ću se ja motorom provući“, rekao nam je Stefan Stojanović.

Svaki od vozača, kao i njihovi suvozači, u obavezi su da nose zaštitne kacige tokom vožnje, na šta i apeluje načelnik Pešić.

„Pre svega vozači moraju da poštuju ograničenja brzine, nose zaštitnu kacigu, da ne pretiču nepropisno. Ovi prekršaji najčeće se javljaju kao uzročnici nezgoda. Ukoliko saobraćajac zaustavi vozača motora bez kacige, izriče mu novčanu kaznu u iznosu 5.000 dinara, ali on ima mogućnost da je u roku od 8 dana plati u visini od 2.500 dinara“, dodaje Pešić.

Kako su letnji meseci najfrekventniji, kada su saobraćajni udesi u kojima učestvuju motociklisti u pitanju, u niškoj Saobraćajnoj policiji tvrde da u tom periodu saobraćajci na terenu sprovode akcije usmerene na kontrolu poštovanja propisa od strane vozača motora. U AMSS svim učesnicima u saobraćaju savetuju strogo poštovanje saobraćajnih propisa uz više međusobne tolerancije i poštovanja.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

29.03.

2017.

Moto servis Ordinacija [neregistrovani] u 13:27

Ne brze od zivota

Dragi sugradjani samo pametno, postujte propise i ogranicenja i cuvajte se bahatih vozaca automobila koji bez signaliziranja menjaju trake.. savet sto bucniji auspuh montirajte da budete upadljivi i da obrate paznju na vas u saobracaju. Vasa Ordinacija Nis

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije