Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

17. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Nova poreska aplikacija namučila brojne knjigovođe

Novine u slanju završnih izveštaja Poreskoj upravi, zadale su glavobolje i stres brojnim knjigovođama. Portal „e-porezi“ neposredno pre krajnjeg roka za slanje izveštaja privatnih preduzetnika blokiran je zbog preopterećenosti.

Od 1. januara 2017. godine knjigovođe su u obavezi da prijave za preduzetnike za obračun poreza na prihode šalju Poreskoj upravi u elektronskom obliku. Na ovu novinu, kažu, nije im bilo teško da se naviknu, sve do trenutka kada aplikacija za ubacivanje podataka nije zablokirala, i to tik pred krajnji rok za predaju ovih važnih prijava.

„To je jedna od najvažnijih stvari u knjigovodstvu i predaje se do 15. marta. Aplikacija je u startu ludela, nije radila kako treba. Ona je trebalo da nam olakša posao, da ne čekamo u redovima u Poreskoj upravi, da ne bude kašnjenja u zaduženjima. Ali, da je napravljena ispravno bilo bi lakše“, rekla je knjigovođa Ljiljana Tošić za City radio.

Dodatni problem i zbrka, kako objašnjava Ljiljana, nastali su kada je je 1. februara usvojen Pravilnik prema kome se novi obrazac za slanje razlikuje od onog u aplikaciji.

„Knjigovođe su bile u neizvesnosti kako da do zadatog roka pošalju krajnji izveštaj. Kada su nam u kol centru rekli da šaljemo i stare prijave sistem smo oborili kompletno, jer su svi odjednom počeli da šalju, da bi stigli. Ovo je bio problem u celoj Srbiji. Ja sama nisam znala da li da se smejem ili plačem“, kaže niški knjigovođa Ljiljana.

Na samom isteku roka, koji, ukoliko prekorače, poreski obveznici mogu da budu novčano kažnjeni u visini od 50.000 do 500.000 dinara, Poreska uprava prihvatila je prijave poslate zaključno sa 16. martom, prihvatajući krivicu da aplikacija nije funkionisala. Svakako, ova stresna situacija pogodila je knijigovođe širom Srbije.

Inače, ovo nije jedinstven slučaj da su službenici i drugi radnici imali problema sa kompjuterskim programima koje nadležni uvode. Podsetimo, informacioni sistem IZIS, koji se godinu dana koristi u zdravstvenim ustanovama, prema tvrdnjama lekara na samom početku korišćenja imao je dosta nedostataka, koji su umesto olakšica, stvorili teškoće prilikom prijema i pregleda pacijenata. Takođe, brojni građani izražavali su nezadovoljstvo radom nove aplikacije Registar neplaćenih novčanih kazni.

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

21.03.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 21:12

e-Uprava

Naša stara bolest, svaku novinu koju uvodimo uvodimo uz " Lakoćemo ", rešićemo u hodu. Ozbiljne zemlje to čine sasvim drugačije. Vrše se dugotrajne pripreme, simulirsju svi mogući problemi, obuči se kadar i kad Zaključe da može da se krene u realizaciju kreće se i sve štima.
Promenimo navike, procenimo šta je zehnički moguće primeniti i biće bolje.

Odgovori
uto

21.03.

2017.

knjigovođica [neregistrovani] u 12:26

i ne sam PU i ne samo IZIS...

Slučaj poreske uprave je samo najsvežiji primer. Svakako uz pomenuti IZIS koji i dalje ne funkcioniše, problemima sa overom kartica zdravstvenog osiguranja za koje Ana Brnabić kaže da funkcioniše, a na hiljade ljudi kaže da NE FUNKCIONIŠE,pa se to zove obmanjivanje javnosti, svakako treba pomenuti i APR i haos koji su napravili sa najpre nikakvom (pojavila se 01.02.2017), a onda katastrofalnom aplikacijom koja je bagovala,zaboravljala podatke...padom sistema. Takođe nikako ne treba zaboraviti ni CROSO - Centralni registar koji je malo malo nedostupan, Fond PIO koji nema ispravne podatke o doprinosima, i malo je reći da su napravili UŽAS nekvalitetnim IT sistemima, još i lažu kako su za sve krive knjigovođe, a o sertifikatima (4 sertifikaciona tela savko ima svoj "specijani zahtev), ne treba trošiti reči!BRUKA!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije