Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Studenti medicine uveselili brojne mališane na Svetski dan srca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

29. 09. 2016. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Studenti medicine uveselili brojne mališane na Svetski dan srca

„Srcem za vesela srca“ moto je akcije koje su na Svetski dan srca sproveli niški studenti medicine, okupljeni oko Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije. Oni su kroz druženje sa osnovcima pokušali da ih motivišu da poboljšaju svoje navike, dok su se potrudili da obolele mališane na Dečjoj klinici u Nišu oraspolože i uvesele.

Gotovo 50 ljudi svakog dana u Srbiji dobije infarkt, a čak 15 ga ne preživi. U cilju podizanja svesti o faktorima rizika i unapređenja mera prevencije zbog epidemioloških razmera kardiovaskularnih bolesti, 29. septembra se obeležava Svetski dan srca.

Niški studenti medicine iz Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije organizovali su celodnevnu akciju sa ciljem da pomognu mališanima da shvate da je samo nekoliko malih koraka dovoljno za poboljšanje rada srca i duha.

„Akcija je počela u Osnovnoj školi “Ćele kula“ gde smo se družili sa đacima prvacima. Najpre smo održali prezentaciju o bolestima srca i prevenciji istih, jer deca kada postanu svesna sebe i svog tela, moraju postati svesna i svog zdravlja.

Zatim smo uz njihovu pomoć napravili čestitke za obolelu decu, koje smo odneli na Dečju kliniku“, objašnjava studentkinja Zorana Ranđelović za City radio.

Članovi Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije su kako studenti medicine, tako i medicinski i nemedicinski radnici. Zajedno se trude da unaprede zdravlje prvenstveno najmlađih, jer, kako kaže Zorana, potrebno je ukazivati na značaj zdravog života u najranijim godinama.

Svetski dan srca, koji je posvećen podizanju svesti o kardiovaskularnim bolestima, pokrenula je Svetska federacija srca.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage