Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

19. 02. 2015. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Doček proleća uz brdo palačinki

U Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” Sekcija za ruski jezik tradicionalno obeležava Maslenicu uz “brdo” palačinki. Ove godine Maslenica se obeležava od 16. do 22. februara, a u Sremcu će biti obeležena u petak, od 9 do 11 sati, u Svečanoj sali škole.

U toku je Maslenica - ruski Mardi Gras: nedelja zabava, palačinki, najavljuje kraj zime, početak Velikog posta i obećava proleće.

U Svečanoj Sali Prve niške gimnazije "Stevan Sremac", u petak, od 9 do 11 sati, uz rusku muziku i palačinke tradicionalno će biti obeležen praznik kojim se ispraća zima a dočekuje proleće!

Kod nas su to poklade. koje se obeležavaju pred početak božićnjeg posta, kao i uoči uskršnjeg ili velikog posta („bele poklade“). Koreni ovog praznika su paganski i vezani su za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči Uskrsa.

Maslenica je vreme za najbliže, za praštanje, veselje i naravno palačinke!

Nekako prihvaćena ruskim pravoslavnim kalendarom, Maslenica je zapravo uporni ostatak „posvećenja proleća“ koji pripada paganskim običajima obožavanja prirode, agrarnih tradicija i povećane svesti promene godišnjih doba.

Maslenica je prvobitno bila vezana za prolećne ravnodnevice, trenutak kada u proleće Sunce prolazi direktno iznad ekvatora, pa dan i noć imaju istu dužinu. Od sve četiri tačke u kalendaru, prolećna ravnodnevica se najviše cenila u starim društvima jer je označavala povratak sunčeve svetlosti nakon zimske tame.

Maslenica sadrži reč „maslo“ što znači puter, iako neki naučnici tvrde da najstarija verzija „misja pust“ – što znači bez mesa.

Bez obzira na objašnjenje, vreme je da se usredsredimo na puter, sir i krem, i na ono što je Rusima poklada, u Engleskoj, karneval i Mardi Gras u Španiji i Francuskoj, javna proslava povratka svetla i toplote i poslednji dah zabave i masne hrane – i palačinki naravno!

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage