Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

23. 09. 2013. Srbija, Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Parada ponosa - "pederbal" ili borba za ljudska prava?

Kao i proteklih jeseni, jedna od glavnih tema u javnosti u Srbiji je pitanje održavanja Parade ponosa. Organizatori Parade ponosa saopštili su da je bezbednosna procena za održavanje ovogodišnjeg Prajda pozitivna i pozvali sve aktiviste i građane da im se pridruže u protestnoj šetnji. U isto vreme, predstavnici političke partije Dveri najavljuju da će se otvoreno suprostaviti Prajdu i istog dana, 28. septembra, ispred zgrade Vlade održati protest i promovisati porodične vrednosti.

Organizatori Parade ponosa održali su danas konferenciju za novinare u Nišu, prilikom koje je uspostavljen video-most sa Medija centrom u Beogradu, gde se istovremeno održavala press konferencija, kako bi zajedno podržali održavanje ovogodišnjeg Prajda, planiranog za 28. septembar.

"Niko nas nije zvanično obavestio, ali smo nezvanično saznali da je bezbednosna procena, urađena prošle nedelje, pozitivna. Negativna bezbednosna procena može biti samo znak nadležnim službama da bolje rade svoj posao, a ne razlog za zabranu. To je i stav Evropskog suda za ljudska prava koji Srbija mora da poštuje", rekao je član organizaciog odbora Parade, Goran Miletić na konferenciji za novinare.

Podršku beogradskoj Paradi ponosa pružile su i organizacije civilnog sektora iz Niša, čiji će članovi volontirati na Prajdu. 

"Već treću godinu zaredom dajemo podršku Paradi ponosa. Upućujemo i poruku državi, da je dužna da omogući jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na okupljanje i izražavanje. Ovo je samo jedan od načina na koji će organizacije civilnog društva iz Niša podržati Paradu u Beogradu", rekao je Dragan Đorđević, koordinator mreže odbora za ljudska prava u Nišu.

Milan Stefanović iz "Protekte" podsetio je da je nedavno održana fudbalska utakmica Srbija-Hrvatska u Beogradu, ocenjena kao događaj visokog rizika, a da je uz angažovanje organa bezbednosti - oko 4.000 policajaca - sve prošlo u najboljem redu i da “ne smemo dozvoliti da od volje političara zavisi ispunjavanje osnovnih ljudskih prava".

Organizatori Prajda zahtevaju da se objave sve bezbedonosne procene zbog kojih je nekoliko proteklih Prajdova zabranjivano kao “događaji visokog rizika” i da se sa njih skine oznaka “strogo poverljivo”. Neki od njihovij brojnih zahteva su i da se u svim gradovima Srbije odredi bar jedan policajac koji će sarađivati sa LGBT populacijom i da se usvoji Deklaracija protiv homofobije u Srbiji.

Poznato je da je proteklih godina Parada zabranjivana i da postoje grupe koje se oštro protive održavanju te manifestacije, pa i one koje se nasilno ponašaju prema svim pripadnicima LGBT populacije. 

Mirnim putem će se protiv Prajda boriti politički pokret Dveri, koji će istog dana, 28. septembra, održati protest ispred zgrade Vlade u Beogradu protiv, kako kažu, “antiporodične Vlade Srbije”. Oni će organizovati još nekoliko manifestacija, pod geslom “Odbrana porodice”.

“Postalo je više degutantno što se svake jeseni diže medijska fama vezana za pederbal, koji tako zovemo i u zvaničnim saopštenjima. Svake godine se priča samo o njemu, iako iz meseca u mesec živimo sve gore. Naša vlast pokušava da nam skrene pažnju ovakvim stvarima sa stvarnosti i zbog toga ćemo održati protest”, rekao je za City radio Jugoslav Kiprijanović, član rukovodstva pokreta Dveri.

On je dodao i to da se oni ne protive nečijoj drugačijoj seksualnoj orjentaciji, već samoj “promociji ideologije homoseksualizma” i paradiranju.

“Seksualna orjentacija je privatnost u koju ne želimo nikome da zalazimo, ali nije ljudsko pravo. Ovde se dakle ne radi o odbrani judskih prava, u Povelji UN seksualna orjentacija nije ljudsko pravo. Ovde se radi o promociji ideologije homoseksualizma maloletnicima, čemu se usprotivila recimo Rusija. Mi se zalažemo za porodične vrednosti, koje su u svakom smislu zdrave i pozitivne za održavanje i nastavak društva”, dodao je Kiprijanović.

Parada ponosa trebalo bi da se održi 28. septembra u Beogradu i ove nedelje najavljeno je dosta manifestacija u susret Prajdu. Sa druge strane, Dveri najavljuju aktivnosti od 26. do 28. septembra pod nazivom “Odbrana porodice” i veliki protest istog dana kada se, ukoliko do toga dođe, bude održavao i Prajd. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage