Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

09. 05. 2013. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Transparent Antifašističkog kolektiva skinut u toku noći

Transparent sa natpisom "9. maj - Dan pobede nad fašizmom", koji je sinoć u ime Antifašističkog kolektiva grada Niša postavljen u parku preko puta Narodnog pozorišta, neko je skinuo i odneo tokom protekle noći.

Radnici JKP “Gorica”, koji su juče postavili ovaj transparent, jutros su zatekli isečene konopce, a transparent nije bilo. Nakon što su to javili predstavnicima Antifašističkog kolektiva Niša, na to mesto postavili su transparent sa drugim sadržajem.

Predstavnici niškog Antifašističkog kolektiva kažu da da će obavestiti policiju i zahtevati da se počinioci pronađu i kazne.

“Očigledno je da u ovom gradu postoje ljudi koji se identifikuju sa pojmom fašizma i kojima je ovaj natpis zasmetao. Krajnje je vreme da se reaguje i da se počinioci sličnih stvari, do sad svrstavani u nezadovoljnu omladinu, nazovu pravim imenom, članovima ultradesničarskih i profašističkih organizacija, što i jesu”, kaže Hristina Piskulidis, organizacija “Ženski proctor”.

Članovi Antifašističkog kolektiva najavljuju da će danas do kraja dana na isto mesto biti postavljen novi transparent sa istim natpisom.

“Sve učestalije skrnavljenje spomenika velikana Šabana Barjamovića, bacanje suzavca u klub Feedback za vreme nastupa grupe “Kal” i razni ultradesničarski natpisi širom grada pokazatelj su da  sa kapitulacijom Nemačke 1945. godine fašistička ideologija nije nestala”, kaže Milan Krstev, "Odbor za ljudska prava".

Povodom obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom, sutra u 17h u centru Niša održaće se ulični performans “Igra diskriminacije” koji organizuje Centar lokalne demokratije (LDA).

Antifašistički kolktiv Niša čine aktivisti i aktivistkinje organizacija civilnog društva: Ženski prostor, Centar za razvoj civilnih resursa, Odbor za ljudska prava, Centar za razvoj lokalne demokratije (LDA), YUROM centar i Centar za devojke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage