Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

06. 01. 2021. Niš

Autor: M.J. Izvor: City radio

Prva akcija planinarenja u novoj godini

Planinarsko društvo "Preslap" organizuje prvo planinarenje u novoj godini, u nedelju, 10. januara.

Rekreativci i ljubitelji planinarenja mogu da se priključe akciji  i nedelju nakon praznika provedu u prirodi i planinarenju od Niške Banje do vrha Crni kamen (867 m) na Suvoj planini.

,,Planinarsko društvo "Preslap" poziva planinare, rekreativce, građanstvo, da se priključe ovom usponu, koji se odvija na području koje je veoma blizu Niškoj Banji i gradu Nišu, ali je priroda netaknuta, predeli i pogledi su izuzetno lepi. Vrh Crni kamen je prvi viši i značajniji vrh na ogromnom grebenu Suve planine, ako se potkovčasti greben Suve planine posmatra iz pravca Niša i Niške Banje. Staza koja vodi do Crnog kamena je uređena i obeežena, i popularna je među planinarima i rekreativcma Niša",- pozivaju iz "Preslapa". 

Uspon će se, kako kažu,  odvijati na trasi koja počinje kod fontane u Niškoj Banji, u prvom delu vodi poznatim "stazama zdravlja", zatim se ulazi u gustu šumu, i izlazi se na vidikovac kod poletne stanice za paraglajding, u ataru Koritnjaka. Dalje trasa preko Koritnjaka vodi do vidikovca i izvora lekovite vode, a u blizini Crnog kamena izlazi na "sokolov put", glavnu grebensku stazu na Suvoj planini. "Sokolov put" napušta se neposredno pre Crnog kamena.

Sa vrha će se pružiti fantastičan pogled na produžetak glavnog grebena Suve planine, na vrhove Mosor, Sokolov kamen i Trem, ali i na oblast Zaplanje, na planine Seličevicu i Babičku goru, kao i na grad Niš, 

Povratak u Nišku Banju izvešće se "sokolovim putem" do Koritnjaka i na kraju "stazom zdravlja". Najkasnije do 15:30 sati akcija će se okončati u Niškoj Banji.

Uspon će početi u nedelju, 10.januara u 9:15 kod fontane u Niškoj Banji. Učesnici se ne moraju prijaviti, već samo mogu da dođu najkasnije do 9 časova kod fontane u Niškoj banji.

Za akciju je potrebna standardna planinarska obuća, odreća i oprema za kretanje u zimskim uslovima - kvalitetne cipele, slojevita odeća, obavezno poneti kapu i rukavice, poželjno je zbog uštede snage koristiti i štapove za hodanje. Hrana je iz ranca, treba poneti par sendviča, slatkiše, a preporučena količina vode je 2 litra.

Vođe akcije su Branislav Todorović (telefon: 0637471655) i Milan Stojilković (telefon: 0652845090), koji stoje na raspolaganju za sve dodatne informacije i savete.

 

 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage