Home  |  Vesti  |  "Moramo da razočaramo režim - ovo je samo zatišje pred buru!"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 04. 2017. Niš

Autor: Ivana Petrović Izvor: City Radio, Foto: City radio

"Moramo da razočaramo režim - ovo je samo zatišje pred buru!"

Večeras je u Nišu održan dvadeseti protest "protiv diktature", ali i performans, u kome je uzelo učešća preko stotinu građana. Iako je najavljeno da se do daljeg građani neće pozivati na organizovana okupljanja, sa skupa je poslata poruka da "svaki čovek ima pravo da izrazi protest i bez tog poziva, i da u bilo koje vreme izađe na ulice" a da se borba nastavlja do konačnog ostvarenja ciljeva.

Glavni "junak" današnjeg protesta bio je plakat sa zagrljajem Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića i natpisom: Padni mi na grudi Nebojša! Ko god je želeo, mogao je da pozajmi lik Vučiću na trenutak, provlačenjem glave kroz otvor na baneru.

Posle toga, demonstranti su se uputili u šetnju gradskim ulicama, "naoružani" pištaljkama, vuvuzelama, bubnjevima i raznim transparentima. Šetalo se Obrenovićevom, Nikole Pašića preko Sinđelićevog trga, Voždovom, do Gradske kuće.

Tokom čitave šetnje, demonstranti su pevali i skandirali, pozivajući sugrađane da im se pridruže. Uzvikivali su: "Čiji grad? Naš grad!", "Zašto sada sedite? Da li lepo živite?" "Padni mi na grudi, Nebojša!" 

Okupljenima se najpre obratio jedan student, koji je podsetio da je godišnjica bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, u Savamali u Beogradu.

"Pre godinu dana, neko je na nekoliko sati suspendovao državu. Za godinu dana državni organi nisu pronašli krivce niti odgovorili na pitanja: Ko je nalogodavac? Zašto policija nije došla na pozive građana i kako je moguće da počinioci više krivičnih dela ostanu nekažnjeni?" - istakao je on, posebno naglasivši da "tvrdnje da se slučaj "Savamala" ne tiče Nišlija, jer imaju i sopstvenih problema" jeste velika zabluda.

"Juče Savamala, danas Jagodin mala, sutra vaša ulica, prekosutra - vaša kuća! Mi svi imamo zajednički problem, to je nepostojanje pravne države, praktično nepostojanje institucija čiji je zadatak da nas zaštite od bespravlja" - rekao je on, nastavivši da "ono što se desilo 25.aprila u Savamali može da se desi svakome od nas, bilo gde u zemlji".

Zajednički protivnik svih, kako je objasnio mladi govornik, jeste "istruleli politički sistem i autokratska vlast koja se raskomotila na svim nivoima". Utešno je, prema njegovim rečima da se "Srbija konačno budi".

Okupljenima se obratila i studentkinja Anja, koja je obavestila prisutne da je glavni uspeh, tronedeljnih svakodnevnih protesta, to "što je ulica ponovo postala naša!"

"Šetali smo, i slobodno iskazali bunt i nezadovoljstvo, skrenuli smo pažnju na probleme koji postoje, poslali smo poruku da nećemo dozvoliti da se ovako nastavi", istakla je ona i rekla da se "probudila nada da zaista možemo mnogo, jer smo se konačno pogledali u oči i shvatili da ima nas koji smo spremni da se borimo za dostojanstven život".

Ona je u ime demonstranata poslala poruku vlastima da neće biti odustajanja "dok se sve ne završi".

"Mi kao mladi ljudi kojima se pripisuje da smo izveli ljude na ulice, imamo zajednički zadatak da ponovo otvorimo javni prostor koji je režim zatvorio za diskusiju, debatu i javne rasprave", rekla je Anja.

Ona je naglasila i da će mladi nastaviti da postavljaju pitanja, analiziraju probleme i da će stvarati uslove da se unutara društva nalaze rešenja za njih.

"Nećemo dozvoljavati više političkoj eliti, da odlučuje umesto nas! Oni postoje, zahvaljujući nama, isključivo da bi zastupali naše interese. Upozoravamo ih da će morati da nas čuju" - poručila je na kraju svog obraćanja studentkinja i zaključila da posebnu vrednost za mlade ljude u protestu ima činjenica da je došlo do povezivanja sa sindikatima i radnicima. Ona je uputila poziv okupljenima da se uvek odazovu i pruže punu podršku svim aktivnostima na koje radnički sindikati pozovu a da takođe, uvek, solidarno podrže i akcije lokalnih udruženja građana kakav je Udruženi pokret slobodnih stanara.

Za sam kraj, Anja je poručila da "iako je vlast mislila da će protesti sami od sebe prestati, da će se razvodniti", mora da ih razočara. Jer kako je rekla, uz bučno odobravanje okupljenih, ovo nije kraj, "ovo je samo zatišje pred buru". 

Protest je završen oko 21 sat improvizovanom žurkom studenata na stepeništu Gradske kuće.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije