Home  |  Sport  |  Još jedan veliki uspeh KKK Nais - treće mesto na prvom Kupu Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

25. 09. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Još jedan veliki uspeh KKK Nais - treće mesto na prvom Kupu Srbije

Košarkaški klub u kolicima Nais se sa prvog Kupa u istoriji naše zemlje, vratio sa osvojenim trećim mestom. Ova pobeda kruna je velikog rada, požrtvovanosti, upornosti ali i velike ljubavi prema košarci.

„Ove godine smo učestvovali u ligi koja je obnovljena posle dugog niza godina i osvojili treće mesto što je najveći uspeh u istoriji kluba“, istakao je Miljan Hadžović. 

Nedavno je, dodaje Hadžović, odigrana utakmica u Beloj Palanci prva na kojoj je zvanično učestvovala reprezentacija, a u organizaciji KKK Nais.

Sportski klub Nais osnovan je na inicijativu Marka Aleksandrovića, Miljana Hadžovića i Gorana Kozamare, 2017. godine. Najveći problem je, kako Miljan Hadžović ističe taj što je za kolica potrebno izdvojiti mnogo novca, pa im je u pomoć pritekao Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Savez košarkaša u kolicima Srbije.

 ,,Imamo problem pristupačnosti, do hale imamo prilaz ali do male sale u kojoj imamo besplatne uslove nemamo prilaz nego samo stepnice što zimi predstavlja problem“, kaže Hadžović.

Košarkaši navode su problemi sa kojima se suočavaju mnogobrojni, od finansijske prirode do problema pristupačnosti salama. Oprema je izuzetno skupa, pa je samo za kolica potrebno izdvojiti najmanje oko 3. 000 evra.

,,Ovo mi je jedna od najkomplikovanijih uloga u sportu jer sam i trener, igrač i menadžer. Dosta je zahtevno. Bio sam igrač i trener,  kao doktorant na Fakultetu za fizičko vaspitanje mi se ukazala prilika da radim ovo, a kako u svojoj porodici imam osobu sa invaliditetom meni je to zaista drago.Ovi momci za mene predstavljaju veliku inspiraciju, od njih možemo da crpimo samo veliku energiju i ja sam ponosan što sam njihov trener“, kazao je Hadžović.

Za Aleksadndra Dinića, koji se nešto više od godinu dana bavi košarkom u kolicima, ona je sada velika ljubav za koju kaže da  je nikada neće izgubiti. ,,Znači mi za duh, um, rehabilitaciju i telo. Jednom rečju za mene je – život“, rekao je ponosno Aleksandar.

On ističe da postoji mnogo sportova namenjenih osobama sa invaliditetom, ali košarku u kolicima izdvaja to što je igraju svi ljubitelji ovog sporta . 

,,Ovde u klubu su četvorica bez invaliditeta i to su ljudi  kojima se sviđa ovaj sport. Nadam se da će da zaživi kao u ostalim delovima Evrope gde ima preko hiljadu registrovanih igrača, kod nas manje od pedeset. Najviše bi nam značilo da država i grad malo više sagledaju ovaj sport jer je jako inkluzivan, a to osobama sa invaliditetom mnogo znači. Značilo bi nam i da sagledaju naše potrebe u smislu prostora za treniranje i sportske opreme“, rekao je za City radio Aleksandar Dinić.

Trinaestogodišnji Uroš ujedno je i najmlađi član ekipe. Na treninge  je krenuo iz radoznalosti, a sada redovno posećuje svaki. „Osećaj je  fenmenalan i dobio sam drugi pogled na svet“, izjavio je Uroš.

Među niškim košarkašima trenutno je i jedan turski državljanin. Ovun je u Srbiju došao preko razmene Erazmus i počeo da trenira košarku sa  svojim kolegom Urošem sa  Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

 ,,Želeo sam nešto novo da probam i to je bio glavni razlog. Nikada nisam seo u kolica i kada sam seo kao da su kolica moje telo. Osećaj je skroz drugačiji jer sam do sada navikao da trčim“, kaže Uroš sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

 KKK Nais je od malog kluba, za kratko vreme, postao pravi predstavnik Niša u svetu košarke u kolicima. Tim se širi, momci treniraju neumorno i najavljuju da će se o njihovim novim pobedama tek pričati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije