Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

20. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Nebom iznad Niša lete svetski paraglajderisti

Svetski kup u paraglajdingu, koji se održava u Nišu, na jednom od 5 najboljih terena na svetu, okupio je paraglajderiste sa svih kontinenata. Slike šarenih padobrana i hrabrih letača tokom ove nedelje ulepšavaju nebo iznad našeg grada.

Iz 31 zemlje sa svih strana sveta doputovala su 122 najbolja svetska pilota, i to baš u Niš, koji je ove godine izabran kao jedna od 6 destinacija za najprestižnije takmičenje u paraglajding sportu – “Svetski kup 2017“. Pre Srbije, takmičari su leteli u Francuskoj, a očekuju ih nadmetanja i u Švajcarskoj, Brazilu, Ekvadoru, i  Kolumbiji, gde će biti proglašen pobednik.

„Ovaj teren je među top 5 u svetu, i piloti vole da dođu ovde da se takmiče. Prvi utisci su im izuzetno pozitivni, leti se iznad prelepih predela u našoj zemlji. Favorita ima, ali je još uvek nezahvalno reći ko bi mogao da pobedi. U Francuskoj su recimo pobedili domaći piloti, a francuska ekipa je i juče imala sjajan rezultat. Međutim, ima izuzetnih pilota, i nijanse odlučuju pobednika“, objašnjava Goran Vučković, ispred organizatora Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Takmičenje u paraglajdingu u okolini Niša počelo je 17, i trajaće sve do 24. juna. Glavno polazište je sa vrha „Višegrad“, iznad sela Oreovac, gde je nadmorska visina oko 1000 metara, dok je pomoćno polazište „Koritnik“ iznad Niške Banje.

Zadatak paraglajderista je da što pre stignu do cilja koji je udaljen od 80 do 120 kilometara od polazišta. Pored toga, imaju zadatak i da obiđu unapred zadate tačke. Međutim, čak i ako ne bude najbrži, letač koji je poveo trku i ostale kolege dobija dodatne “leeding poene“.

Letač iz Bugarske, 35-godišnji Jasen, pred trku objašnjava da nema straha, ali ni očekivanja kada je u pitanju pobeda.

„Letim već duže vreme i za strah nema mesta. Ovde su uslovi i teren slični kao u Bugarskoj, tako da osećam neku sigurnost. Želim samo da se zabavim u vazduhu“, kaže Jasen Savov.

Iako se takmičenje održava u Nišu, iz najvećeg grada na jugu Srbije ovoga puta nije bilo takmičara. A kako nam je objasnio bivši reprezentativac Srbije u paraglajdingu Srđan Ristanović iz Beograda, uprkos rizicima koji postoje u ovom sportu, važna je želja za adrenalinom.

„Većinu ljudi koji se bave ovim pokreće doživljaj slobode tokom letenja. Najveći rizik je da odeš na letenje i da se ne vratiš. Ali, nesreće se retko dešavaju“, rekao je za City radio Srđan Ristanović.

U utorak, 20. juna, na polazištu “Fakir“, dvadesetak kilometara severoistočno od Niša, bili su povoljni uslovi za letenje i dobar vetar, a cilj paraglajderista bio je Pirot. Takmičari su do cilja morali da prođu kroz tri okretne tačke, a ceo let dužine oko 90 kilometara trajao je od 3 do 5 sati.

Međutim, dan ranije, od Niške banje do Vlasotinca, zbog loših vremenskih uslova, nijedan takmičar nije uspeo da se domogne cilja.

Tokom takmičenja, paraglajderistima bezbednoisnu podršku pružaju Gorska služba spasavanja, helikopterska jedinica Vojske Srbije, jedinice Kliničkog centra Niš.

Organizator “Svetskog kupa u paraglajdingu – Niš 2017“ je Vazduhoplovni savez Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije