Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

08. 05. 2014. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

"Trojkama" do humanosti

17. maja u Nišu, na košarkaškom terenu OŠ "Sveti Sava" sa početkom u 14:30 po prvi put će se održati humanitarni turnir u šutiranju "trojki", koji za cilj ima pružanje pomoći porodici Milivojević iz Niša.

“Trojka iz bloka“ je sportsko - humanitarni projekat čija realizacija omogućava izgradnju i opremanje kupatila za potrebe socijalno ugroženih porodica na području Balkana.

Sprovodi se kroz sportsku manifestaciju šutiranja trojki, koja za cilj ima okupljanje mladih ljudi, poznatih ličnosti iz sveta sporta, kulture i muzike, kao i veliki broj sponzora i donatora, koji će finansijski podržati sprovođenje ciljeva u delo.Razlog pokretanja ovog projekta je činjenica teških životnih uslova velikog broja višečlanih srpskih porodica širom Srbije i Balkana, koje oskudevaju u najosnovnijim higijenskim potrebama.

Ovo je jedan od više projekata Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“, koja postoji od 2005. godine i koja je do danas prikupila preko 460.000 evra i obezbedila pomoć za preko 370 porodica, od kojih su mnoge dobile siguran krov nad glavom, kupatila, mašine za rad, pokućstvo, belu tehniku, domaće životinje za uzgoj i drugu pomoć. 

O organizaciji i onome što rade možete  saznati više odlaskom na sajt organizacije www.srbizasrbe.net ili na sajt samog projekta www.trojkaizbloka.org.

Projekat u Nišu organizovaće se u saradnji sa studentsko - učeničkim udruženjem "ORNAS".

Projekat „Trojka iz bloka“ možete podržati na neki od sledećih načina:

- SPONZORSTVOM - ukoliko donirate novčani iznos od minimum 7.000 dinara (uz to imate pogodnosti u vidu reklame na sam dan turnira i u medijskim saopštenjima organizacije)
- DONACIJOM - ukoliko donirate novčani iznos do 7.000 dinara (beleženje naziva ili inicijala donatora na dva sajta i u mesečnom finansijskom izveštaju )

-UČEŠĆEM NA SAMOM TURNIRU - prijavom za šutiranje trojki, koja iznosi 200 dinara (svaki učesnik šutira trojke sa 3 pozicije, ima na raspolaganju 5 lopti na svakoj poziciji i ukupno vreme od 40 sekundi. Deset šutera sa najviše postignutih trojki se plasira u finale, u kojem se za ukupno vreme od jednog minuta šutira sa 5 pozicija po 5 lopti. Pobednik osvaja pehar i nagradu.)

Do sada je ovaj sportsko- humanitarni turnir održan u 5 gradova (Beogradu, Čikagu, Kragujevcu, Novom Sadu i Subotici) i od prikupljenog novca je 11 porodica, koje broje oko 70 - oro dece, dobilo novo kupatilo.

Porodica kojoj će se pomoći je sedmočlana porodica Milivojević koja živi u niškom naselju Ledena stena. Porodicu čine: majka Mariola, otac Dragiša, deca Miodrag (11), Miljana (9), Milidar (7) , Milunka (6), Momčilo (4). Do pre nešto više od šest meseci porodica je živela u katastrofalnim uslovima. Bez struje, bez osnovnih uslova za život, a često i bez dovoljno hrane. Otac je nekada radio u MIN-u, Kostolcu i Obiliću, ali je nakon 2000. godine na birou. Iako je otac vredan čovek, posao ne može da nađe, pa uglavnom radi sezonske poslove. Na mesečnom nivou prihoduju 18.000 dinara socijalne pomoći od čega plaćaju struju 6.200 dinara. Dečiji dodatak, još uvek, ne dobijaju, jer su za to neophodni papiri iz Skoplja, odakle je rodom majka Mariola. Iako su im do sada upućena pomoć od Blic fondacije i OŠ "Bubanjski heroji" koju deca pohađaju, ipak i dalje su ostali veliki problemi, koji se pre svega tiču kuće, jer je građena 70- ih godina prošlog veka. Plafon je karatavan, u veoma lošem stanju, pa postoji opasnost da se sruši. Drugi veliki problem ove porodice predstavlja to što se kupatilo nalazi izvan kuće, što, pogotovo zimi, znatno otežava životne uslove, imajući u vidu da su deca mala. Kupatilo nema bojler, pa se deca kupaju posipajući se vodom koju greju na šporetu. Humanitarno – sportskim projektom „Trojka iz bloka“ odlučeno je  da se pomogne porodici Milivojević tako što će im biti sređeno kupatilo i biće spojeno sa kućom. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije