Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Otvoreni radio

27. 12. 2015. Niš

Izvor: City radio

Otvoreni radio sa građanima Niša

Za mnoge je protekla godina bila turbulentna i teška, za neke uspešna i srećna. Tako bar kažu neki od vas koji su sa nama u Otvorenom radiju podelili svoje stavove o tome. Ekipa Otvorenog radija izašla je na ulice Niša.

Razgovarali smo sa Nišlijama i Nišlijkama o tome šta je bilo najteže u ovoj godini, koje probleme Nišlije muče, kako su preživeli nakon smanjenja plata i penzija, ali i o tome šta je to lepo i pozitivno što odlikuje Niš, po čemu ćemo pamtiti 2015-u a šta bismo voleli da se u Nišu promeni kako bi bio još bolje, lepše i bezbednije mesto za život.

„Otvoreni radio za otvoreno društvo“ je emisija u kojoj su poslednjih meseci brojni građani okupljeni oko formalnih ili neformalnih grupa i udruženja delili svoje stavove sa nama o važnim temama za našu zajednicu. Ovoga puta ekipa Otvorenog radija razgovarala je sa građanima na ulicama Niša, a krenuli smo  od onog šta nam je najteže palo kada je reč o komunalnim problemima, grejanju, struji, parkiranju, vodosnabdevanju. 

Svedoci smo da jeste bilo i protesta i okupljanja nezadovoljnih građana koji su pokušavali da građanskom inicijativom reše neke od tih problema.

Uz Otvoreni radio na City radiju, čućemo iskustva i stavove građana Niša o tome šta je generalno obeležilo godinu za nama i kako je to uticalo na život mnogih od nas, na naš džep, potrošaču korpu, a većina sagovornika govorila je o merama štednje Vlade Republike Srbije i smanjenju plata i penzija.

U emisiji slušamo i stavove o tome šta bismo voleli da se u budućnosti promeni na bolje. Jedan od najvećih problema generalno je nezaposlenost, to je problem mladih bez iskustva koji traže posao ili starijih od 40 koji su ostali bez posla. O tome smo u Otvorenom radiju City radija već mnogo govorili i sa starijim ali i sa mladim sugrađanima.

Među nama ima i optimista uz one koji smatraju da nema mnogo razloga za optimizam. Tako, u novom Otvorenom radiju govorimo i o vedrijim temama i tražimo odgovor na pitanje šta je to lepo u 2015-oj po čemu ćemo je pamtiti. 

Brojne su manifestacije koje Niš stavljaju na kulturnu mapu Evrope pa i sveta. Iako ima različitih stavova o tome kako se one organizuju u Nišu, neosporno je da su opstale i da su mnoge od njih postale tradicionalne, po kojima je Niš prepoznatljiv.

To su svakako pre svega Nišville, Filmski susreti, Horske svečanosti, Nimus, Nisomnia, ne zaboravimo operu koja je ponovo zaživela u Nišu, pozorišne predstave, ali i brojni koncerti. Jedan od najsvežijih koji je raspametio Nišlije bio je koncer virtuoza na violini koji je dostigao svetsku slavu, našeg Nišlije Nemanje Radulovića.

U emisiji građani iznose svoje stavove o tome koji je kulturni događaj obeležio 2015. godinu. Dok jedni tvrde da događaja ima a da je nedovoljno razvijena kultura življenja, drugi smatraju da bi kulturni život Niša mogao biti još bolji, bogatiji i uspešniji, očekujući da bi situacija mogla da se promeni.

Kada nam stranci dođu u Niš uglavnom su im utisci fenomenalni, mi smo kažu dobri domaćini, nismo komplikovani, grad nem je lep pun istorijskih spomenika, kuhinja fenomenalna, noćni život uzbudljiv. Mi koji ostajemo ovde često posle takvih susreta primetimo i brojne nedostatke i razmišljamo šta smo sve još mogli da imamo, da pokažemo, da se pohvalimo. I neki od vas koji su učestvovali u Otvorenom radiju podelili su sa nama o tome svoje stavove. 

A da je vlast u našim rukama, da imamo mogućnost odlučivanja, da smo, na primer, na mestu prvog čoveka grada, šta bismo prvo promenili u Nišu? I to je jedno od pitanja na koje smo potražili odgovor. 

Iako je sve vreme Otvoreni radio bio isključivo posvećen građanima Niša i prilika da se u njemu čuje upravo glas građana, ovu emisiju smo realizovali sa građanima van našeg studija. Dobili smo zanimljive odgovore, čuli raspoloženje i mlađih i nešto starijih i otkrili neke nove ideje dobre za prosperitet grada.

I ovoga puta glavni akteri bili su sami građani, a ekipa City radija bila i ostala snažna podrška da se čuje glas onih koji zapravo i čine jedan grad gradom.

Ekipa City radija pridružuje se željama koje ćete čuti od svojih sugrađana, a jednu smo posebno podvukli a to je da u Novoj godini imate mnogo više razloga za radost. 

Emisiju  slušajte danas od 5 popodne na 99,9 FM ili putem audio stream-a

Svoje sugestije, komentare  i stavove o životu u gradu Nišu možete poslati i vi  putem društvene mreže Facebook, samo treba da ukucate  #otvoreniradio999. 

Otvoreni radio za otvoreno društvo podržao je Grad Niš, Uprava za kulturu.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage
Otvoreni radio

Neko te ponižava i diskriminiše? Osećaš se usamljeno i niko ne brine o tebi? Uskraćeno ti je pravo na obrazovanje? Ne razumeš komunalne račune? Otvoreni radio ti daje mogućnost da se informišeš i doznaš, šta-kako-gde... i da se čuje i tvoj glas...