Home  |  Kultura  |  Pozorište  |  Tekst Ace Mihailovića „U čije ime“ nagrađen na Teatar Fest-u u Banja Luci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pozorište

10. 06. 2019. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Tekst Ace Mihailovića „U čije ime“ nagrađen na Teatar Fest-u u Banja Luci

Na upravo završenom XXII Teatar Fest-u „Petar Kočić“ u Banja Luci stručni žiri je za najbolji tekst odigran na Festivalu, proglasio tekst „U čije ime“, autora Aleksandra Mihailovića, poznatog glumca niškog Narodnog pozorišta.

Stručni žiri u sastavu, prof. dr Luka Kecman, teatrolog, (predsednik), Selimir Radulović, književnik (član) i Miloš Latinović, direktor BITEF Teatra (član), je u periodu od 3. do 7. juna 2019. godine odgledao pet predstava i zaključio da za najbolju predstavu Festivala bude proglašena predstava „Tartif“ (koprodukcija SNS i Narodno pozorište Sombor).

Za najbolju režiju, nagrada je dodeljena Igoru Vuku Torbici za režiju predstave „Tartif“, a za najbolji tekst odigran na Festivalu, proglašen je tekst „U čije ime“, autora Aleksandra Mihailovića.

Predstava “U čije ime“, autora Aleksandra Mihailovića, u režiji Milana Karadžića, u produkciji Narodnog pozorišta u Nišu, svoju premijeru je imala u novembru 2017. godine.

Tekst je nastao prema istinitoj priči o streljanju glumaca u Narodnom pozorištu, nakon oslobođenja Niša 1944. godine. Prvak drame Aleksandar Mihailović je još uoči premijere komada govorio o tome kako je pisao o događaju koji je nekada bio tabu tema, a za koji je i sam saznao tek pre nekoliko godina.

Želja mu je bila da progovori o stradanju glumaca u nekim politički turbulentnim vremenima. Iako nema mnogo iskustva kao pisac, od reditelja je još tada dobio pohvale za tekst, a sada je i zvanično nagrađen na Festivalu u Banja Luci.

Za najboljeg glumca proglašen je Saša Torlaković, dok je najbolja glumica Festivala Hana Selimović, u predstavi “Tartif“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije