Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pozorište

23. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Narodno pozorište sprema mjuzikl “Cigani lete u nebo“

Niški glumci imaće priliku da prikažu i svoj raskošni pevački talenat, u mjuziklu “Cigani lete u nebo“, koje Narodno pozorište priprema za sledeću sezonu. Ljubitelji pozorišne umetnosti krajem oktobra uživaće u ovoj ljubavnoj drami, divnim romskim pesmama i koreografijama. Reditelj Desimir Stanojević je brojnoj glumačkoj ekipi već podelio vodeće uloge.

Nakon nedavno vrlo uspešno postavljenog mjuzikla “Brod ljubavi“, koji su do sada imali prilike da pogledaju brojni ljubitelji pozorišne umetnosti, niški teatar priprema novi veliki poduhvat. U pitanju je kultni mjuzikl “Cigani lete u nebo“, nastao po motivima pripovetke “Makar Čudra“, jednog od najboljih i najpoznatijih ruskih pisaca Maksima Gorkog, koji bi na niškim daskama trebalo da bude premijerno prikazan krajem oktobra.

„Ovaj komad donosi nam mnoge osobine koje su u današnje vreme zapostavljene,  šta znači data reč, šta znači ponos, šta znači prkos, i one manje dobre i one jako dobre ljudske osobine. Naravno, to će kroz muziku, kroz kolorit biti dočarano, mi pristupamo ovom žanru vrlo ozbiljno. Imamo sve garancije da na čelu sa Deskom i ostalim saradnicima postignemo uspeh“, rekla je za City radio v.d. Pozorišta Dragana Petrović.

Kako su ekskluzivno za City radio rekli u upravi Pozorišta, na prvom radnom sastanku svih zaduženih za pripremu komada, on neće biti opterećen glomaznim detaljima, već će zbog planiranih gostovanja biti mobilan.

„Mjuzikl ima za svoj zadatak vizuelnost i estetiku koja mora biti zadovoljena. Ova predstava ne bi smela da bude okrnjena zbog finansijskih sredstava. Pozorište ima sredstva za realizaciju, racionalno ulazimo u celu priču, neće biti štednje, ali ni rasipanja“, dodaje Dragana Petrović.

Glumac Desimir Stanojević kaže da pripremajući ovu predstavu, nakon “Violiniste na krovu“, sprovodi svoju misiju da približi mjuzikl publici južno od Beograda.

„Pravih, brodvejskih mjuzikla, do Violiniste ovde nije bilo. Eksperimentalno sam počeo sa Violinistom i shvatio da je to neverovatno uspelo. Inače, niko ili vrlo malo ko zna zašto se ovaj komad zove Cigani lete u nebo. Naša ili moja ideja od  toga i kreće, da je Ciganima, kao grupaciji ljudi, pogovotu u vreme dekade Roma, malo slobode. Ne radi se o tome da oni lete u nebo, umru pa odu, jer svi mi po nekoj logici verskoj odemo na nebo. Ciganima je malo slobode, njima je nebo granica, i zato lete u nebo ne da bi umrli nego da bi imali više slobode. Malo im je zemlja za slobodu, takav su narod“, rekao je Desimir Stanojević.

Glavnu junakinju, mladu i prelepu romkinju Radu dočaraće nam Maja Vukojević Cvetković, dok će njenu ljubav, konjokradicu Zobara igrati Aleksandar Marinković. Poznatoj niškoj glumici Ivani Nedović poverena je uloga starice Izergil, ali, kako tvrdi Desko, u postavci će biti mesta i za mlađe glumce iz Niša.

Tako će mjuzikl “Cigani lete u nebo“ predstavljati Niš i nišku kulturu, budući da na njemu sarađuje nekoliko ustanova kulture Grada.

Scenografiju radi Ivana Savić, kostimografiju Dejan Gocić, muzički deo sa pevačima, horovima i kulturno-umetničkim društvima Suzana Kostić, muzičku pripremu za predstavu Borivoje Mladenović Ćaba, a koreografiju Nebojša Gromilić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage