Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pozorište

09. 05. 2013. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Mostarski teatar večeras u Narodnom pozorištu

Povodom Dana pobede nad fašizmom, u Narodnom pozorištu u Nišu, glumci "Mostarskog teatra mladih" izvešće večeras predstavu „Oda radosti“. Predstava počinje u 20h, a karte se mogu preuzeti besplatno u prostorijama Centra za razvoj civilnih resursa.

Ovo je 25. izvođenje predstave sa kojom je "Mostarski teatar mladih" gostovao u gradovima svih država bivše Jugoslavije.

Predstava govori o ratovima, stradanjima, predrasudama i podeljenosti, a zasniva se na dokumentima, intervjuima i istinitim događajima.

„Intervjuisali smo vojnike svih naših država, žene žrtava i razgovarali sa mladima rođenim u vreme rata. Okupili smo 8 mladih glumaca, koji su nekoliko meseci proveli izolovani u jednom motelu spremajući ovu predstavu. Svi smo dali sve od sebe da svaki narod prikažemo onakav kakav jeste i svaku žrtvu i posledice onakve kakve jesu bile“, kaže Sead Đulić, reditelj predstave.

Neki od glumaca su i sami svedoci ratova, jedan od njih proveo je više od 300 dana u logoru, tako da se doživljeno iskustvo zaista oseća u predstavi.

Predstava simbolično počinje himnom "Hej, Sloveni", a završava raštimovanom evropskom himnom "Oda radosti". Između njih, simbolično će biti prikazano 20 godina na našim prostorima.

Reditelj predstave kaže da je njen cilj podsećanje na sve te nemile događaje, koje ne smemo zaboraviti, ali ne i traženje krivaca.

„Suza svake majke je jednako slana i jednako bolna. Ne želimo brojiti žrtve, već govoriti o univerzalnom zlu u kome nažalost živimo još uvek“, dodaje Sead Đulić.

Od 60, izabrano je 8 mladih glumaca koji su nekoliko meseci proveli izolovani u motelu spremajući ovu predstavu.

U predstavi glume Tinja Došen, Amra Prutina, Belma Košutić, Marijana Živanović, Armin Hadžimusić, Lazar Jovanov, Novak Simić i Enes Slavković.

Karte za predstavu su besplatne i mogu se uzeti u prostorijama Centra za razvoj civilnih resursa u ulici Svetozara Markovića 14 a ili pozvom na broj 018/521-424.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage