Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

23. 11. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Otvaranje izložbe digitalnih grafika Miljane Radenković

Izložba digitalnih grafika Miljane Radenković - „Sjaj zvezda" biće otvorena utorak, 24. novembra u Galeriji niškog kulturnog centra.

Ovom izložbom autorka nastavlja da kritički preispituje društvenu stvarnost i promišlja o istorijskim, ideološkim, društvenim uslovima savremenosti, s tim da ovoga puta u fokus svog istraživanja postavlja političke aktuelnosti, globalne i lokalne. Koristeći se svedenim likovnim jezikom i čineći minimalne intervencije, ona kreira jednostavne i čitljive grafičke forme koje podsećaju, provociraju i opominju posmatrače, napominje doc. dr Mia Arsenijević, slikarka i teoretičarka umetnosti i medija.

Dodaje da autorka zauzima društveno odgovoran stav, te da kritiku savremenog društva izražava čitljivim vizuelnim formama koje publika trenutno prepoznaje, ali kompleksno tumači. Svoje angažovane stavove otvoreno zastupa, premda domete istih 'ograničava' – poruke ostavlja na danas već tradicionalnom mediju plakata / printa velikog formata zadržavajući tako svoju (primenjenu) umetnost u (galerijskom) prostoru umetnosti. Ili pak samo publici prebacuje odgovornost nadajući se da će ona poruke prosleđivati dalje, kaže Arsenijevićeva.

Miljana Radenković diplomirala je i master akademske studije završila na Fakultetu umetnosti u Nišu, na studijskom programu Grafički dizajn. Doktorirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Primenjene umetnosti i dizajn. Radi kao asistent na Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu. Ostvarila je niz realizovanih projekata i publikovanih radova iz oblasti grafičkog dizajna. Dobitnik je više nagrada u domenu primenjenih umetnosti. Priredila je dvadeset i pet samostalnih izložbi i učestvovala na više od sto pedeset kolektivnih postavki u zemlji i inostranstvu (Japan, Kipar, Rusija, Češka, Brazil, Portugal, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska, Makedonija, Crna Gora i Srbija). Član je ULUPUDS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije