Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

20. 11. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Srpsko - belgijski dijalog u Paviljonu u Tvrđavi

U subotu, 21. novembra od 12h, u Paviljonu u Tvrđavi biće otvorena izložba radova nastalih u okviru projekta Srpsko -belgijski umetnički dijalog. Projekat je realizovan prošle godine u Sićevu.

Sa visokom umetničkom odgovornosti i moralnom svesti, učesnici su dali doprinos mišljenju širokog tematskog kruga koji je pred njih postavljen. Moć i nemoć prirode (Mišel Barzin / Michel Barzin), kao i neophodnost podrške njenoj vitalnosti (Slobodan Radojković), otpor koji priroda ulaže u sopstveni opstanak (Patricija Sonvil / Patricia Sonville), te otsustvo svesti o delovanju čoveka na životno okruženje i imperativ konfora (Jovanka Mladenović), kao preduslov narušavanja zakona kosmičke ravnoteže (Milena Putnik), i sa druge strane, virtuelizovanje predela i praćenje promena njihovog ontološkog statusa (Nemanja Lađić), ili smeštanje viđenog u kotnekst šire slike sveta (Roman van Vinsen / Romain Van Wissen), ili mape sopstvenih puteva i senzacija (Sofi Legros / Sophie Legros ), izvodi su iz medijski raznovrsnih dela ove izložbe. Relevantnost nastalih radova u okvirima opusa umetnika predstavlja uspeh ovog projekta, ali važan faktor kvalitetne popune kolekcije niške galerije, navodi se u saopštenju Galerije savremene likovne umetnosti.

U cilju doprinosa mobilnosti i povezivanju savremenih stvaralaca, razmene iskustava i ideja, kao i internacionalizaciji programa, Galerija savremene likovne umetnosti Niš pokrenula je 2017. godine manifestaciju „Umetnički dijalozi“, koji podrazumeva rezidencijalni boravak domaćih i umetnika određene od evropskih zemalja u zgradi Likovne kolonije „Sićevo“  realizaciju zajedničke izložbe u obe sredine. U okviru drugog ciklusa održavanja, sa temom „Priroda i savremeno vizuelno stvaralaštvo“, radni boravak po četvoro umetnika iz Belgije i  Srbije realizovan je u periodu od 5. do 12. avgusta 2019.

Izložba je otvorena do 10. decembra. Ulaz na izložbu je besplatan. Posetioci su dužni da nose zaštitne maske i drže fizičku distancu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage