Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

22. 10. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Otvaranje 51. Oktobarske izložbe

51. Oktobarska izložba likovnog udruženja LUNA, biće otvorena u petak 22. oktobra u 18h u Galeriji Niškog kulturnog centra.

Amatersko stvaralaštvo proističe iz čovekove potrebe da u određenom životnom dobu usklađujući sled svakodnevnih obaveza sa sopstvenim stvaralačkim potrebama, formira jedan izdvojeni kutak, za mir i odmor, za istraživanje, iz koga proističu nova dela. Tako čovek redefiniše sebe i postavlja neke stare vrednosti na novo, izdvojeno mesto pružajući priliku svojim zaboravljenim, zakopanim talentima da niknu i uzrastaju, kažu selektorke Vera Virijević Mitrović, mr zidnog slikarstva i Anita Milić, dipl. grafički dizajner.

Nagrađeno je troje autora: Velja Popović, Dejan Jocić i Jelica Kaiš Filipović, verujući ne samo u njihov istančani pristup tehnici, već iznad toga u izgrađenu autohtonu filozofiju koja se krije u njihovim delima.

Istančanim osećajem za ravnotežu kompozicije, sklad boja i putenu retoriku teksture koja ne opisuje, već je sama sobom kvalitet, slikar Velja Popović izgradio je svoj prepoznatljivi likovni rukopis u kom preovlađuje interesovanje za pejzaž. Njegove slike zrače unutrašnjom toplinom i povezanošću autora, čoveka i prirode, imaju neki svoj vedri, naizgled detinje jednostavan raspored elemenata, no ustvari promišljen, postavljen tako da sugeriše radost postojanja i dugovečnost, trajanje,  ističu organizatori.

Dejan Jocić pruža odgovore na pitanja lične prirode koja muče običnog čoveka, kažu organizatori i objašnjavajau da su to pitanja poput: Da li idem sigurnim putem? Da li rešavam problem? Koji je ishod na kraju puta? Dodaju da Jocića na stvaralaštvo motiviše poruka: Sve je znak ko hoće da gleda, sve je poruka ko ume da čita i sve je smisao ko može da razume. Te tako Jocić delom Lavirint pravi paralelu sa pričom iz grčke mitologije o čuvenom lavirintu sa ostrva Krit u kom je živeo Minotaur, biće nastalo iz tajne ljubavi Pasafije (žene kralja Minosa) i belog svetog bika.

Među nagrađenim delima našao se i pejžar autorke Jelice Kaiš Filipović. O literalnom stvaralaštvu Filipovićeve organizatori navode: sa iznenađenjem nas vraća u klasične pejzaže davnih vremena; njen renesansni sfumato i prigušeni kolorit kao da smo već sagledali na pozadini nekog Leonardovog portreta ili Bošove figuralne predstave. Neobična bajkovita građevina, kao i stenoviti bregovi koji se nadimaju, prozračno nebo koje doprinosi tajanstvenoj, mističnoj atmosferi sna.

Udruženje likovnih umetnika LUNA više od pola veka okuplja veliki broj autora različitih generacija i vokacija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije