Home  |  Kultura  |  Izložbe  |  Izložba radova Endija Vorhola, jednog od najpoznatijih pop-art umetnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

08. 10. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Đorđević Izvor: City radio

Izložba radova Endija Vorhola, jednog od najpoznatijih pop-art umetnika

U Galeriji savremene likovne umetnosti otvorena je izložba radova Endija Vorhola, jednog od najpoznatijih pop-art umetnika. Izložba će biti postavljena od 8. do 28. oktobra, a građani je mogu posetiti u periodu od 10 do 20 sati.

Postavku čini 48 radova Endija Vorhola nastalih 60-ih godina prošlog veka, od kojih su neke Merilin Monro, Mao Cedung, cveće i „ladies and gentelmen“. Radi se o serigrafijama, a jedna od zanimljivih je svakako i „brzi klizač“ , koji je nastao povodom zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984.

GSLU je prvog dana izložbe organizovala stručno vođenje, čemu su prisustvovali i zainteresovani građani. Jedna od njih je i Andrijana, učenica treće godine Umetničke škole.

„Drugarica i ja smo videle plakat da se održava ova izložba i odlučile smo da dođemo. Mislim da nam je značajno jer smo baš u umetničkoj školi, a o Endiju Vorholu ćemo tek da učimo“, rekla je Andrijana i dodala da se njoj dopada to što je reč o avangardnom umetniku, koji je za svoje vreme radio stvari koje nisu uobičajene.

Ono po čemu je poznat rad Endija Vorhola jesu upravo serigrafije kakve su izložene i to u tehnici sito štampe.

„Za Vorhola možemo da kažemo da je jedan od najuticajnih, najuspešnijih i najpoznatijih umetnika 20. veka. Izvršio je veliki uticaj na umetnost, ali i na modu, muziku i film. Ono po čemu je još bio poznat jeste da je uspeo da postavi običnost na tron, da razbije predrasude o elitnoj umetnosti i da je približi svima, svakom pojedincu.“, rekla je direktorka GSLU Emilija Ćosić Bilić i dodala da za stil Endija Vorhola možemo da kažemo da je istovremeno i avangardan i komercijalan, a da je njegova estetika i klasična i mejnstrim.

Endi Vorhol bio je prepoznatljiv više po svom stilu, nego po temama. Slikao je ono što najviše voli: konzerve Kempbelove supe, novac i popularne zvezde. Pored ove vrste umetnosti, Vorhol se bavio i filmom, muzikom, pisao je i knjige, a svoju karijeru započeo je kao crtač. Neki od najpoznatijih crteža su mu crteži cipela.

U Galeriji savremene likovne umetnosti biće održana još dva stručna vođenja kroz izložbu serigrafija Endija Vorhola. Prvo će biti u ponedeljak, 12. oktobra, od 11 sati, a drugo u 16. oktobra od 13 časova. Kroz izložbu će voditi kustos Milan Ristić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije