Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

10. 09. 2017. Niš

Autor: Ivana Petrović Izvor: City Radio, Foto: City radio (I.Petrović)

Ladomerski, slikar koji spaja Vorhola, Kovačicu i Dunav

U petak, uveče, u Oficirskom domu u Nišu, otvorena je impresivna izložba monohromatskih portreta, slikanih u pop art maniru, koju potpisuje slovački slikar, Radovan Ladomerski. Otvaranju izložbe prisustvovala je i Njena ekselencija, ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji, Dagmar Repčekova.

Sa ovim vanserijskim umetnikom razgovarali smo odmah nakon otvaranja i on je podelio sa nama neverovatnu umetničku priču, o sebi i svojim delima, slikama koje Nišlije imaju priliku da vide ali i o drugim umetničkim pravcima kojima se bavi, kako kaže od najranijeg detinjstva. U Srbiji nije prvi put.

2016. je već boravio ovde kao slikar ali, otkriva nam još jednu zanimljivost iz svog života, već devet godina sa svojim prijateljima, bajkerima, dolazi na „Donju zemlju“, kako Slovaci nazivaju Vojvodinu, motorom. Kaže da je na dvotočkašu prešao potez od Apatina do Crne Gore.

Slikarstvom je Radovan počeo da se bavi u najranijem detinjstvu.

„Kada sam imao četiri godine, roditelji su me, da bi me sprečili da crtam po zidovima i po nameštaju, upisali u Narodnu školu slikanja jer je mnogo korisnije da se slika po papiru i po platnu“, uz osmeh priča Ladomerski o svojim počecima, „od predškolskog uzrasta, kroz osnovoškolski i srednjoškolski uzrast, pored redovnog školovanja sam išao i u tu Narodnu školu umetnosti“.

Kasnije je upisao Tehnički fakultet, i 20 godina se bavio poslom koji nema nikakve veze sa umetnošću ali sve to vreme ipak se bavio i slikarstvom.

„To je bio moj način da očistim glavu od svega što sam doživljavao i na poslu imao priliku da vidim.“

Onda se dogodio prelomni trenutak u njegovom životu. Jedan susret je promenio sve.

„2006. godine upoznao sam jednog divnog čoveka, starijeg umetnika. On se bavi sakralnim slikarstvom, Djusi Palenkaš iz Rešice. Oslikao je dve katedrale u Mađarskoj i bavi se restauracijom nekih skulptura u crkvama.“ – objašnjava Radovan i nastavlja-„Tek u njegovom ateljeu sam uspeo da saznam neke stvari, kako da radim sa bojama, kako da pripremim platno, kako da napravim kompoziciju od svega toga, i on je mislio da ću ja nastaviti njegovim stopama.“

Međutim, Radovan je imao drugačije naklonosti.

„Nekako sam osećao da imam bliskosti sa Endijem Vorholom, ali sam takođe znao da neću raditi onako kako je on radio, on je koristio mnogo fotografija i radio je sa ofset štampom, nego sam hteo da sve to radim malo drugačije.“ – kaže umetnik – „Preci Endija Vorhola su iz Istočne Slovačke baš odakle sam ja. I onda sam prilagodio pop-art stil sebi. Zapravo, ovo što vidite su četiri godine pokušaja i grešaka i onda kada sam bio ja zadovoljan onim što sam napravio, onda sam zaista krenuo da se bavim svim ovim.“

Osim portreta Radovan Ladomerski se bavi i naivnim slikarstvom, koje se razlikuje od naive po kojoj je u Srbiji poznato selo Kovačica.

„Moji likovi su više ilustracije za bajke. Ja imam izmišljene ličnosti, to je porodica Perlenšlips, i oni žive svojim harmoničnim, mirnim životom“ – otkriva nam još jednu tajnu ovaj zanimljivi, zaneseni umetnik.

Pop art i naiva nisu, međutim, jedini pravci umetnosti kojima se Ladomerski posvetio. Upoznaje nas i sa konceptualističkom umetnošću koju neguje, sa neobičnim kamenim, nemodeliranim, skulpturama koje pravi na obali Dunava i koje na čudan način prkose sili gravitacije.

„Svakog jutra šetam na obali Dunava. Imam psa, koga svakog jutra vodim u šetnju. Tamo postavljam ovakve skulpture. One su bazirane na tome da je najvažniji balans. Ti oblici moraju da se uklapaju jedan u drugi kako bi mogli da stoje.“- objašnjava Radovan –„Ovo je deo mog stvaralaštva koje nije večno, koje ne traje dugo, zato što ili će ga neki vremenski uslovi uništiti, ili će naići neki „dobar“ čovek koji će to uništiti, ali meni je rečeno da to tako mora da bude u prirodi. Mora da se stvara, da bi se uništilo, pa da bi se ponovo stvaralo. Taj krug je neprekidan.“

Sve te kamene radove, Radovan uredno ovekoveči na fotografijama i objavljuje ih na njegovoj Fejsbuk strani, a ponekada, postavlja i live stream tako da svako ko želi može da svedoči nastanku ove neobične, konceptualne umetnosti.

Sa svog putovanja po Srbiji Radovan u Slovačku nosi brojne impresije. Iznenađen je jer je, kako smatra, odnos kod nas prema kulturi drugačiji nego u Slovačkoj, jer svako seoce u koje je otišao ima ili galerijicu ili Dom kulture, gde ljudi žive sa tom kulturom.

 

„Zbog toga sam srećan jer je gospođa Ambasadorka omogućila da dođem ovde i sve ovo prikažem. Do kraja godine ću imati još tri izložbe, imamo neke planove. Osim ovog ovde prikazanog ja radim i velika platna u pop-art stilu“.

Ta velika platna su, kaže Radovan, ili metar puta metar, ili metar pedeset puta metar dvadeset, ali ih uglavnom radi kao narudžbine.

„Najviše volim kada mi daju slobodu da uradim onako kako to osećam. Na taj način su nastali neki jako lepi aktovi,na primer. Kao što ove slike imaju neku energiju, tako je i ti aktovi imaju. Svaka žena ima neku čaroliju, čarobna je na svoj način i ja, kao umetnik, vidim je iz jednog sasvim drugog ugla.“

Sa zanimljivim sagovornikom vreme proleti. Uz zahvalnost Radovanu Ladomerskom, što je pristao na razgovor za City radio, pozdravljamo ga i pozivamo ga da dođe ponovo i bude gost Niša, kao slikar ili kao bajker na motoru svejedno.

A njegovu lepu izložbu, svi zainteresovani mogu pogledati do 22.septembra, što od srca preporučujemo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije