Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

25. 07. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio, GSLU Niš

Nova izložba u Salonu 77

Izložba grafike Marije Anđelković u Salonu 77

U Salonu 77, u četvrtak, 27. jula, otvara se samostalna izložba Marije Anđelković, umetnice mlađe generacije iz Beograda. Izložbu čine grafike iz ciklusa "Prelazna stanja" izvedene u litografskoj tehnici, koje su deo umetničinog doktorskog projekta. Ovo je njena prva izložba u Nišu a trajaće do 8. avgusta.

Obrazlažući svoj najnoviji ciklus grafika umetnica ističe da njihov naziv “Prelazna stanja” upućuje na kretanje koje zbog svoje uzastopnosti teži da postane ponavljanje. Baveći se u suštini pitanjem promena  usled kretanja i protoka vremena, Marija Anđelković za vizuelizaciju ove teme koristi motiv vodene površine.

Voda je svakako metafora večnog kretanja čija su prelazna stanja toliko kratkotrajna da simbolično sažimaju prošlost, sadašnjost i budućnost.

Osnovni motiv umetnica likovno definiše sa visokim nivom racionalizma svodeći ga na gotovo geometrizovanu strukturu čiji linearizam ima finu vibrantnost i diskrentu obojenost. 

Takođe, na grafikama ovog ciklusa primetna je i varijabilnost stepena redukcije u likovnoj obradi motiva – od blaže, kada fragment iz prirode zadržava jasnu prepoznatljivost,  do radikalne sa dezintegracijom motiva i svođenjem na likovni znak. Originalno vizuelno transponovanje vlastitih razmišljanja izvedeno kultivisanom i sofisticiranom likovnom leksikom uz izuzetnu tehničku realizaciju učvršćuju Mariju Anđelković na putu umetničke samosvojnosti i izuzetnosti.

Iz biografije | Marija Anđelković je osnovne i master akademske studije završila na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, kao student generacije 2012 godine.

Realizovala je četiri samostalne izložbe, učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Bugarska, Holandija, Rumunija, Tajvan, SAD, Hrvatska, Japan, Kina, Portugal, BiH, Poljska, Engleska, Brazil, ...). 

Pored studentskih nagrada dobitnica je otkupne nagrade Savskovenačkog festivala (2009) i nagrade na Drugom međunarodnom bijenalu grafike u Bukureštu, Rumunija (2016). Član je ULUS-a od 2013. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije