Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

06. 07. 2017.

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

Frida Kalo - umetnica bola, ljubavi i smrti

Na današnji dan, 6. jula 1907. godine, rođena je slavna meksička slikarka, Frida Kalo. Njene slike, ali još više snažan duh, prkosan i potpuno jedinstven za vreme u kome je živela i stvarala, učinili su da postane jedna od najznačajnijih ikona 20.veka.

Život Fride Kalo i dan danas nadahnjuje mnogobrojne stvaraoce. O ljubavi između Fride i dvadesetak godina starijeg meksičkog slikara Dijega Rivere, je napisano mnogo stranica, o njihovom liberalnom braku i neverstvima ali i o čudesnoj doživotnoj, umetnički fatalnoj povezanosti za života. I, nakon njega. Napisano je mnogo toga i o strasti prema komunizmu koju su delili, baš kao i ljubav, posvećeno, o Plavoj kući, koja je posle Fridine smrti pretvorena u muzej, o Trockom, koji je postao deo čudnog ljubavnog trougla. Poznat je i svaki detalj, Fridinog, od detinjstva narušenog zdravlja, kao i teške saobraćajne nesreće koja će joj darivati bol, kao trajnog pratioca i stalni začin svih njenih slika. Slika okupanih životom, meksičkim koloritom jarkih boja ali i suzama, i stalno prisutnom smrću u nagoveštaju, sa kojom će se suočavati dugo i sve bolnije sve do poslednjeg daha, koji je načinila, opet jednog julskog dana. Imala je samo 47 godina.

Frida Kalo, kći slikara, ljubav slikara i sama slikarka, krhka ali ne i slaba, oštra i sa stavom ali ne i gruba, ljubavnica bola i umetnica smrti, jeste i ostaće inspiracija koja traje i koja se, vremenom, usložnjava. O njoj je snimljen i film sa prilično srećnim izborom Selme Hajek, u naslovnoj roli, zbog izuzetne fizičke sličnosti. U moderna vremena, Frida inspiriše i dalje, pa je sada njen lik vodeći modni detalj na kolekcijama brojnih kreatora.

Omaž ovoj izuzetnoj ženi odajemo danas i mi, koristeći 110. godišnjicu njenog rođenja da se podsetimo jedne i jedinstvene Fride, koja je obogatila sobom i svojim slikama, a naslikala ih je 140, veliku umetničku svetsku porodicu, onu koja ne poznaje nikakve granice:

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije