Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

20. 05. 2017.

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City radio

Raznovrsna, bogata i edukativna „Noć muzeja“ u Nišu

U 14. „Noći muzeja“ u Nišu,sinoć je bilo itekako "živo". Brojni naši sugrađani mogli su da uživaju, od najmlađih u „Noći biologije“, preko istorijske izložbe o Radio Nišu, postavkama u Narodnom pozorištu iz 40 – tih godina prošlog veka, slikarskih dela naših umetnika u galerijama.

Manifestacija „Noć muzeja“ sinoć je u Nišu održana na 17 lokacija, a najmlađima je svakako bila najinteresantnija „Noć biologije“, koju je organizovala gimnazija „Svetozar Marković“ u Oficirskom domu.

Na jednostavan, maštovit i pristupačan način za mlade ali i starije, učenici ove škole su kroz prezentacije i eksperimente prikazali biologiju kao nauku o životu, što ona zapravo i jeste. Može se reći da je sve izgledalo kao naučno – popularna manifestacija u kojoj se moglo naučiti mnogo o raznovrsnosti biljaka sa ovog područja, životinja,  ljudskog tela.

Zahvaljujući „ZOO PLANET-u“ bilo je i zmija, zečeva i ponija koji su privukli najveću pažnju posetilaca, a iz gimnazije „Svetozar Marković“ očekuju da ova prva godina u kojoj su uzeli učešće u „Noći muzeja“ dobije budućnost u narednim godinama,što neće biti teško s obzirom na veliko interesovanje.

U prostorijama dopisništva RTS je organizovao izložbu fotografija poznatih spikera i novinara, tehnike  „Radio Niša“ od osnivanja.

Naime, čuveni niški radio počeo je sa emitovanjem programa 1945. godine iz kafane „Njujork“, a posle nekoliko godina smešten je na lokaciji na kojoj se sada nalazi dopisništvo.

Na fotografijama je mogla da se vidi izgradnja predajnika na „Gorici“, slike dva orkestra, narodne i zabavne muzike koji su muziku izvodili uživo, od kojih je kasnije nastao Simfonijski orkestar. Svojevremeno „Radio Niš“  imao je i mešoviti dečiji hor, i bio svojevrsna baza, za kasnije veoma uspešne muzičare.

U jednoj od prostorija napravljena je posebna postavka posvećena Branku Miljkoviću, a razlog je, što je svoje stihove prvi put pročitao upravo na talasima „Radio Niša“. Svega toga ne bi bilo da nije bilo audio tehnike koju su posetioci takođe mogli da vide, a ono što je impresivno je da je komletna izložena oprema u ispravnom stanju.

U galerji „Sinagoga“ bila su izložena izuzetna dela iz zbirke istorije Narodnog muzeja. Prikazano je slikarstavo 19. i 20. veka, dela, Jovana Popovića, Uroša Kneževića, Steve Todorovića, Đorđa Krstića, Paje Jovanovića. Bilo je i slika nastalih u drugoj polovini 20. veka niških slikara Bože Ilića, Čedomira Krstića.

U „Sinagogi“ je prikazana po prvi put postavka „Salon garnitura sa dvora kralja Milana“. Garnitura se do 19. veka nalazila na dvoru, a od 1945  „o njoj nije smelo ni da se govori“. Tek 2002. godine bila je izložena u Predsedništvu Srbije kao stilski nameštaj.

Narodno pozorište u godini u kojoj obeležava 130. godina postojanja priključilo se manifestaciji „Noć muzeja“, a program je bio koncipiran u tri dela. Prvi je izložba pozorišnih fotografija Dušana Mitića – Cara koja obuhvata dve decenije rada pozorišta od 1997. do 2007. godine, na 70 eksponata.

Drugi segment bili su kostimi korišćeni još 40-tih godina prošlog veka. Treći segment odvijao se na platou ispred zgrade pozorišta gde je nastupio „Teatar bend“ zajedno sa glumcima kako bi celokupni događaj bio upotpunjen do kraja.

U galeriji „Srbija“ i „Salonu 77“ organizovana je objedinjena  izložba članova Udruženja likovnih umetnika Srbije. Prikazano je preko 150 radova različitih tehnika, kao i nekoliko video radova i skulptura.

Na kraju, na osnovu svega viđenog sinoć, ne možemo da se složimo da kultura više nikoga ne dotiče i ne zanima. Nesporno je da se godinama unazad za kulturu izdavaja simboličan novac, da su rijaliti programi i neukus preplavili televizijske kanale, ali s obzirom na veliki broj posetilaca od najmlađih pa do naših sugrađana u poznijim godinama, možda i možemo da budemo optimisti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije