Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

04. 01. 2021.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Onlajn izložba radova Miloša Šobajića

Izložba likovnih radova Miloša Šobajića, biće otvorena u utorak 5. januara u galeriji Art55 sa početkom u 18h. Publika će otvaranje moći da prati onlajn.

Svi zainteresovani će biti u prilici da posete izložbu istog dana, od 18:30 časova, u malim grupama uz poštovanje svih mera prevencije i preporuka nadležnih organa, navode iz galerije.

Miloš Šobajić je srpski i francuski slikar. Rođen je 1945. godine u Beogradu. Završio je Likovnu akademiju u Beogradu 1970. Živi i radi u Parizu od 1972. godine, a 2005 godine u Beogradu osniva Fakultet za umetnost i dizajn na Univerzitetu Megatrend, na kojem je profesor i dekan do 2014. godine, gde postaje i počasni doktor i profesor emeritus. Gostujući profesor je bio na Luxun Academy of Fine Arts u Kini, gde predaje slikarstvo od 2004. do 2006. godine. Imao je preko osamdeset samostalnih i izlagao je na preko četiri stotine dvadeset grupnih izložbi po svetu. Njegova dela se nalaze u blizu četrdeset muzeja u svetu.

Godine 2018. Ruska Duma odlikovala  ga je ordenom Počasnog gosta Rusije, kad postaje i član Udruženja umetnika Rusije. Dobitnik je i niza nagrada u Srbiji: Zlatni orden Republike Srbije za dostignuća u umetnosti, Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, nagrada Miše Anastasijevića i dr. O Milošu Šobajiću je objavljeno blizu sedam stotina tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, grčkoj i nemačkoj štampi, kao i veliki broj televizijskih filmova i prikaza.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: „Slikaj i ćuti“, autobiografskog karaktera, a koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je u Beogradu 2018. godine. Grad Beograd predviđa otvaranje Muzeja Miloš Šobajić tokom tekuće godine.

O delu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su uvodne tekstove napisali Alen Žufrua, Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi autori. Samostalne izložbe su mu organizovale prestižne institucije, muzeji i galerije, od Pariza, Rima i Brisela, do Kine, Amerike i Rusije.

Izložba je otvorena do 26. Januara. Otvaranje izložbe publika može pratiti putem putem fejsbuk stranice galerije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije