Home  |  Kultura  |  Filmski susreti  |  Na Filmskim susretima 12 filmova u takmičarskoj konkurenciji i 2 gostujuća
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Filmski susreti

10. 08. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Na Filmskim susretima 12 filmova u takmičarskoj konkurenciji i 2 gostujuća

Na ovogodišnjim 52.Filmskim susretima koji počinju 24. avgusta biće prikazano 12 takmičarskih i 2 gostujuća filma. Novina je što će biti održani na rekonstruisanoj Letnjoj pozornici, ali i što će biti manje „protokolarnih“ – besplatnih karata. Cena kompleta je 2.000 dinara a za jedno veče karta košta 400 dinara.

Od 12 filmova jedan će biti premijerni kako u Srbiji, tako i u svetu a to je film „Nigde“ Predraga Velinovića, a otvaranje, uz dodelu nagrade Pavle Vujisić, će pripasti najgledanijem domaćem filmu prošle godine „Stado“, rediteljski debi Nikole Koja. drugi film prve večeri biće „Ustav Republike Hrvatske“, u kome glavnu ulogu tumači Nebojša Glogovac.

„Dominiraju savreme teme, ima drama, komedija, za svakog po nešto“, kaže član Saveta Filmskih susreta Dejan Dabić. Druge večeri na programu su filmovi „Santa Maria Della Salute“, u režiji Zdravka Šotre a u filmu, između ostalih igraju Vojin Ćetković i Tamara Aleksić. Iste večeri na programu je film „Afterparty“. Treće večeri biće prikazan film „Nigde“ i „Rekvijem za Gospođu J.“ U nedelju četvrte večeri, na sceni će biti filmovi „Ime:dobrica,prezime:nepoznato“ i „Slepi putnik na brodu ludaka“. Za ponedeljak su rezervisani termini za filmove „Jesen samuraja“ i „Biser Bojane“. U utorak će biti prikazani „Kozije uši“ i „Igla ispod praga“. U sredu, na svečanom zatvaranju Filmskih susreta biće prikazani pilot epizoda TV serije „Senke nad Balkanom“, i dokumentarni film „Hipi dolina“. 

Inače, posle mnogo godina rekonstrusana je Letnja pozornica a projekcije će biti vrhunskog kvaliteta, pa će tako i oni koji gledaju filmove sa boka imati izuzetan kvalitet slike i tona, kaže direktor NKC-a i Festivala Srđan Savić. On dodaje da je posle rekonstrukcije kapacitet smanjen za 110 mesta, pa će na raspolaganju biti 2546 mesta na Letnjoj pozornici. Savić ističe da će u prodaju biti pušteno 1700 kompleta, ali i da će za razliku od prethodnih, ove godine biti puštene u prodaju karte i za parter 5.

„Nema više podele karata političarima, već najboljim đacima, studentima. Ove godine biće mnogo manje protokolarnih, besplatnih ulaznica, pa će samo 2. i 6. parter za to biti rezervisani“, ističe Savić. On dodaje da za sada nije precizirano kada će karte biti puštene, ali kaže da će to biti između ponedeljka i srede o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. 

Član Saveta festivala Dejan Dabić kaže da je za ovu godinu prijavljeno 18 filmova a da je od toga Selekciona komisija odabrala 13 filmova ali da je jedan od njih odbio da potpiše ugovor pod uslovima koje je predložio Savet Filmskih susreta jer prema zakonu o kinematografiji svi filmovi koji su finansirani iz budžeta bez nadoknade se ustupaju festivalima od nacionalnog značaja, pa upravo zbog toga što festival nikome ne da nadoknadu, neće biti ni tog filma. Govoreći o filmu „Na mlečnom putu“ koji je izazvao dosta polemike u javnosti, a koji se nije našao na filmskim, Dabić kaže da „nepostoji kategorija filma van konkurencije“, kako je bio prijavljen, već samo gostujući film.

„Tvrdnje dela javnosti koja smatra da je Selekciona komisija sprečila dolazak filma Na mlečnom putu, a posebno Kusturice i Monike Beluči, nisu tačne jer sa njima niko nije razgovarao. Reč je o ozbljnim, svetski poznatim umetnicima sa kojima mora da se razgovara mnogo ranije, u odnosu na početak priprema za susrete, tako da odluka Selekcione komisije uopšte nije uticala na njihov eventualni dolazak u Niš“, tvrdi Dabić.

Film koji nije prošao selekciju je i „Zemlja bogova“ jer u njemu nema domaćih glumaca ističe Dabić.

I Savić i Dabić najavljuju dolazak velokog broja domaćih glumaca poput Nikole Koja, Vesne Trivalić, Gorice Popović, Dragana Bjelogrlića, Lazara Ristovskog i još mnoge druge. U Niše će biti i gosti - glumci iz zemalja nekadašnje SFRJ, poput Igora Gala iz Hrvatske, Ratka Poliča iz Slovenije, Koleta Angelovskog iz Makedonije i mnogih drugih kako starijih slavnih imena ex-yu kinematografije, tako i mladih glumaca. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije