Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Filmski susreti

26. 07. 2016. Niš

Autor: Zorica Milenković, Ana Krstić Izvor: City radio

U jeku pripreme za 51. Filmske susrete

51. Filmski susreti biće održani od 20. do 26. avgusta na Letnjoj pozornici. Kompleti karata za ovogodišnje Filmske susrete mogli bi se naći u prodaji već početkom avgusta, a koštaće 1500 dinara. Festivalski centar biće u Oficirskom domu, a bogat prateći program dešavaće se na raznim lokacijama u gradu.

Manje od mesec dana ostalo je do početka 51. Filmskih susreta, a pripreme su u punom jeku. Novina i dobra vest za posetioce je da komplet karata ove godine košta 1500 dinara, i oni će se najverovatnije već početkom avgusta naći u prodaji. Ukoliko ne budu bili prodati svi, na samom ulazu u Tvrđavu moći će da se kupe pojedinačne ulaznice, po ceni od 200 dinara za veče.

Rad selekcione komisije je u toku, ali ono što se do sada zna je da će biti prikazano 12 kvalitetnih filmova na Letnjoj pozornici, po dva tokom 6 festivalskih večeri, u takmičarskom delu. I u Kupina bisokopu, kao i prethodnih godina, prikazivaće se filmovi kamernog karaktera, koji su deo zvaničnog takmičarskog programa. Koje ćemo filmove gledati na ovogodišnjim Filmskim susretima trebalo bi da bude poznato početkom avgusta.

„Kao član selekcione komisije ne mogu da dam svoj konačni sud, jer je u toku prijavljivanje filmova. Ono što je najvažnije je da tu budu prisutna najveća glumačka imena, najbolje glumačke kreacije i ono što je najbolje za festival, zato smo mi tu. Ima zaista odličnih i kvalitetnih filmova“, objašnjava filmski kritičar Dejan Dabić, jedan od selektora festivala, za City radio.

Poslednje večeri festivala, nakon dodele nagrada u revijalnom delu biće prikazana dva filma, čiji su autori niški stvaraoci.

Jedan film je o grupi „Lutajuća srca“, a drugi o FK „Radnički“. Najavljen je i bogat kulturni program na samoj Letnjoj pozornici između projekcija.

Umetnički direktor ovogodišnjeg festivala je glumac Vladan Živković.

Direktorka festivala Bojana Simović kaže da je Grad ove godine za potrebe festivala izdvojio 15 miliona dinara, dok je Ministarstvo kulture izdvojilo 3 miliona i 300 hiljada dinara, što će biti utrošeno na nagrade, i deo smeštaja gostiju i glumaca.

I ove godine dodeljuje se nagrada Pavle Vuisić, a novac za to obezbedio je takođe Grad.

Ovogodišnji Festivalski centar u Oficirskom domu

Član direkcije festivala Miroljub Jovanović najavio je da će se ove godine u Oficirskom domu, kao novom Festivalskom centru, odvijati najveći broj pratećih programa. On je podsetio da je ovo mesto ’90. godina takođe bilo stecište glumaca, u vreme festivala.

Između ostalog, tu će biti organizovane dve izložbe. Jedna je izložba fotografija Jovana Šurdilovića, posvećena 50. Filmskim susretima. Druga izložba posvećena je glumcu Miji Aleksiću, a uradili su je ljudi iz Kulturnog centra Gornjeg Milanovca, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i drugima.

Uređuje se i priprema Letnja pozornica

Saša Ristić iz NKC-a kaže da se već uveliko radi na uređenju Letnje pozornice, kako bi prostor bio bezbedan i lepo uređen za posetioce i glumce. U tome će im pomoći JKP Medijana i JKP Parking servis.

„Pozornica će biti očišćena, obezbedićemo nekoliko sanitarnih čvorova. Imamo 2559 mesta, a oko 200 stolica koje nedostaju, biće postavljene i numerisane. Do sada su sedišta učvršćena. Napravićemo i dve dodatne tribine za novinare i goste“, kaže Ristić.

Na prostoru Letnje pozornice biće postavljena i adekvatna dekoracija, kakva i dolikuje festivalskoj atmosferi.

Mladi ambasadori – volonteri na festivalu

Jedna od novina ovogodišnjeg festivala je i to što će kao volonteri biti angažovani Mladi ambasadori, pedeset ambasadora kulture. Oni će biti značajna podrška oprganizaciji festivala, i na samoj Letnjoj pozornici, u Festivalskom centru, ali i na svim ostalim lokacijama gde se budu odvijali prateći programi.

Branko Krsmanović, ispred bioskopa Kupina, najavio je da će i Balkanska ulica biti jedno od atraktivnijih mesta tokom festivala. Zamišljeno je da ona tokom čitavog avgusta bude zatvorena za saobraćaj, a da se u njoj odvijaju razni programi, dok će u samom bioskopu, kao i ranijih godina, biti prikazano nekoliko filmova iz zvaničnog programa.

Prvi put na Filmskim susretima – Studentski kamp

Studenti glume iz Banja Luke, sa Cetinja, iz Beograda i Novog Sada dolaze u Studentski kamp, koji je ove godine prvi put organizovan na Filmskim susretima. Ideja je da budući glumci još u studentskim danima na pravi način dožive najveći domaći festival, jedini posvećen glumcima. To će biti prilika da se druže sa svojim kolegama, ali i prikažu tokom radionica i projekcija u Festivalskom centru ono što su do sada uradili.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage