Home  |  Kultura  |  Filmski susreti  |  „Naissa“ posthumno gospodinu glumcu - Đuzi Stojiljkoviću (FOTO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Filmski susreti

29. 08. 2015. Niš

Autor: Zorica Milenković; foto: Branislava Cvetković Izvor: City radio

„Naissa“ posthumno gospodinu glumcu - Đuzi Stojiljkoviću (FOTO)

„Gran pri Naissa“ za najbolje glumačko ostvarenje 50. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma posthumno je dodeljen glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za ulogu u filmu „Bez stepenika“. Nagrade "Car Konstantin" i "Carica Teodora" pripale su Nikoli Rakočeviću za ulogu Rudolfa Cistlera u filmu „Branio sam Mladu Bosnu“ i mladoj glumici Jovani Stojiljković za ulogu Maje u filmu „Panama“.

Predivan dug aplauz razlegao se Letnjom pozornicom kada je predsednica ovogodišnjeg žirija saopštila da je najviše priznanje jubilarnog Festivala žiri dodelio, posthumno, svom nedavno preminulom kolegi za njegovu poslednju ulogu, ulogu Slaviše Petronijevića u filmu “Bez stepenika“. Nagradu je primio reditelj filma Marko Novaković.

„Emocije su preplavile sve nas. Mislim da je najbolji pokazatelj svega što je Đuza pokazao, ne samo u ovom filmu, nego u svojoj celokupnoj karijeri uradio za srpsko glumište, preko 65 godina boraveći u njemu, na filmu, pozorištu, radiju i televiziji, od 85 godina koliko je živeo, taj aplauz koji je trajao dugo, dugo dugo. U jednom trenutku sam samo pomislio, koliko bi taj aplauz trajao, da se sam Đuza mogao pokloniti večeras niškoj publici“, rekao je u studiju City radija, reditelj Marko Novaković.

O nagradama su ove godine, pored predsednice žirija Vesne Čipčić, odlučivali i članovi Dragan Mićanović i Branislav Zeremski. Kako je u studiju City radija rekla predsednica ovogodišnjeg žirija, nije bilo trzavica u radu i većih razlika u stavovima. Odluka o posthumnoj Nagradi za Đuzu Stojiljkovića, doneta je jednoglasno.

„Problem je uvek isti. Uvek je manje nagrada, a mnogo više divnih uloga koje su vredne nagrada. Nekako smo sa lakoćom podelili nagrade, a večeras sam videla da je i publika to pozdravila, a bila sam ja i u situacijama kada publika ume da negoduje, a večeras je izgleda bilo sve i po volji publike i nas“, rekla je za City radio Vesna Čipčić. 

Nagrada „Car Konstantin“ otišla je, sasvim zasluženo, Nikoli Rakočeviću za ulogu Rudolfa Cistlera u filmu „Branio sam Mladu Bosnu“. Iako je Nikola Rakočević ostvario izuzetnu ulogu i u filmu „Travelator“, žiri ga je nagradio prestižnom glumačkom nagradom za najbolju mušku ulogu, ulogu mladog pravnika koji braneći Mladu Bosnu, zapravo brani i pravo kao takvo, pravne principe i etička pravila.

„Carica Teodora“, nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je 23-ogodišnjoj, glumici, Jovani Stojiljković za ulogu u filmu „Panama“, jer je, kako su između ostalog obrazložili “u svoj svojoj mladosti pokazala kao apsolutni vladar situacije“. Jovana je kako kaže bila „preuzbuđena“ i iskreno iznenađena.

„Meni je bilo dovoljno što sam ovde, što je film videlo toliko ljudi, što sam na ovom festivalu upoznala predivne ljude koji vole film i glumce. Ovo je veliko za mene. Imam tek 23, tek završavam studije, a dobiti sada ovakvu nagradu i to od glumaca, to je zaista nešto veliko. Meni je ovo prva glavna uloga, i odmah dobiti „Teodoru“ za nju, to je za mene i velika čast i velika odgovornost“, rekla je u studiju City radija Jovana Stojiljković. 

Njen partner iz filma Panama, Slaven Došlo, dobio je Povelju za izuzetnu mušku ulogu. U studiju City radija na Letnjoj pozornici, on je podelio sa nama veliku radost zbog nje.

„Osećam se stvarno predivno. Mnogo mi znači nagrada. Ovo je prvi moj film, i moja prva filmska nagrada. A jako mi je drago i da je domaća publika prihvatila „Panamu“, pored svih onih kontraverzi koje se nekako konstantno izvlače, a koje nemaju veze sa filmom u celini“, rekao je Slaven Došlo.

Povelja za izuzetnu žensku ulogu pripala je Jeleni Rakočević Cekić, za ulogu u filmu „Otvoreni kavez“ koja je takođe bila presrećna zbog nagrade. Za ulogu mlade fotoreporterke iz Berlina, na koju je Leni upravo upućena u filmu „Otvoreni kavez“, nagrađena je i Leni Veselman Poveljom za stranog glumca.

„Teško je zaista u ovom trenutku pronaći prave reči i opisati osećaj koji sada imam. Presrećna sam što je žiri prepoznao napor i energiju koju smo uneli u film i kreiranje naših likova. Predivno osećanje“, rekla nam je Jelena Rakočević Cekić.

Nagrada za žensku epizodnu ulogu pripala je Renati Ulmanski, za ulogu glumice u filmu „Bez stepenika“. Publika na Letnjoj pozornici kao izraz poštovanja prema velikoj glumici uputila je neverovatno dug aplauz. Ona je presrećna i zbog toga što je žiri ovog Festivala ohrabrio mlade glumce. Festival je kaže bio odlično organizovan, glamuroznosti joj nije falilo, a lepo je što je tako mnogo mladih glumaca bilo. Jedino ostaje žal što više nema Đuze.

„Teško mogu da se pomirim da ću Đuzu od sada gledati samo na platnu. Citiraću Ivu Andrića koji je rekao da veliki ljudi umiru dvaput – jednom kad i svi ostali, a jednom kad umre njihovo delo. Đuza nikada neće umreti dvaput. Njegovo delo će sigurno da se pamti. Jedna od dobrih strana ovoga filma je to što je zabeležen Đuza. To je najveći kvalitet filma koji je dobar, iskren, topao“, rekla nam je sa dubokim emocijama Renata Ulmanski.

Marko Janketić, koji je takođe igrao u ovom filmu, ostvario je odličnu ulogu i u filmu „Bićemo prvaci sveta“, ulogu Aleksandra Nikolića Ace, a žiri Festivala dodelio mu je Nagradu za mušku epizodnu ulogu.

Nagrada za debitantsku ulogu pripala je Strahinji Blažiću, za ulogu Nebojše Popovića u filmu „Bićemo prvaci sveta“. Mladi glumac kome je ovo prva glavna uloga na filmu, nagradu nije očekivao.

„Ne, nisam ovo očekiva. Zahvalio bih i žiriju i niškoj publici na ukazanom poverenju . Nagrada je i potvrda uspeha i odgovornost i sreća. Ja sam još uvek student Fakulteta dramskih umetnosti , imam još tri ispita do diplomskog, i meni je ova nagrada potvrda od iskusnih kolega, da sam na pravom putu“, rekao je Strahinja Blažić za City radio.

Povelju za stranog glumca, pored Leni Veselman dobio je i Leon Lučev za ulogu u filmu „Bićemo prvaci sveta“. A deca glumci, koji su nas osvojili u filmovima „Ničije dete“ i „Enklava“, koje je publika birala za glumce večeri nakon projekcija njihovih filmova, Denis Murić i Filip Šubarić, nagrađeni su Specijalnom nagradom za izuzetne glumačke kreacije.

Jubilarni, 50. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma završen je u predivnoj atmosferi, a nagrađeni glumci bili su dodatno dirnuti aplauzima publike koja je i poslednje festivalske večeri ispunila Letnju pozornicu.

Vokalni sastav „Konstantin“ nas je muzikom podsetio na teme iz nekoliko domaćih filmova, a kao gost muzičkog programa bio je i Neša Galija.

Nakon svečanog programa i uručenja festivalskih nagrada publika je pogledala dva gostujuća filma, koja su poslednje večeri Festivala imala svoju svetsku premijeru. Najpre je prikazan film „Panta Draškić- Cena časti“, a zatim i film koji je radila niška ekipa, „Stari Niš-Moj Niš“.

Razgovore sa glumcima svake večeri uživo iz studija City radija na Letnjoj prozornici u Tvrđavi omogućili su Emax Fashion i DM drogerije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije