Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Filmski susreti

31. 08. 2012. Niš

Autor: Zorica Milenković; foto:Branislava Cvetković Izvor: City radio

Berčeku Gran pri „Naisa“

Gran pri festivala „Naisu“ na Filmskim susretima osvojio je Aleksandar Berček. „Carica Teodora“ pripala je Hristini Popović, a „Car Konstantin“ Uliksu Fehmiju. Nagrađeni su Dragan Bjelogrlić i Anita Mančić, Nataša Ninković, Branimir Brstina, Marijana Pejatović, Nikola Ristanovski, Goran Navojec, Emir Hadžihafizbegović i Toni Mihajlovski.

Žiri 47. Filmskih susreta, kojim je predsedavala glumica Zlata Numanagić,  dodelio je  glavnu nagradu festivala Gran pri „Naisu“  Aleksandru Berčeku za ulogu profesora Koste Vujića.  Niška publika nagradila je Aleksandra Berčeka neverovatno dugim aplauzom. Gostujući u studiju City radija Aleksandar Berček je priznao da je to bio zaista poseban trenutak za njega.

„Bilo je slično kada sam dobio nagradu Pavle Vuisić, ali ipak nije bilo ovako. Ovo je zaista bilo fantastično,  ovo još nisam doživeo, časna reč!“, rekao je Aleksandar Berček.

„Carica Teodora“ pripala je Hristini Popović za ulogu Biserke u filmu „Parada“. Hristina je bila i uzbuđena i srećna zbog nagrade.

„Nekako sam se naučila da nikada ne očekujem nagrade da se ne bih razočarala. To je moj mehanizam samoodbrane, ali  sam srećna jer ovo je naš  najveći glumački festival. Velika je čast dobiti nagradu od kolega, jer je to potvrda da si nešto dobro uradio“, kazala je za City Hristina Popović.

Nagradu  „Car Konstantin“ dobio je  Uliks  Fehmiu za ulogu Sredoja Govoruše u „Ustaničkoj ulici“. U otvorenom studiju City radija, odmah nakon što mu je uručena nagrada, govorio je o tome kako je zaista posebna čast i radost  kada glumčev trud i rad nagrade kolege. Njegovoj radosti doprinela je i publika koja  je izuzetna, rekao je Uliks.

„Ja imam beskrajno poštovanje prema našoj profesiji. Voleo bih da mislim i da celog života pokušavam da se bavim ovim našim poslom kao da sam, unapred, pre nego što sam ustvari i kročio na scenu, doživljavao kao da sam dobio 5 000 nagrada. Nadam se da sam bio dovoljno odgovoran  i u svemu što sam radio pre ovoga “, rekao je Uliks Fehmiu u studiju City radija odgovarajući na pitanje koliko je ova nagrada podstrek, a koliko obavezujuća za budući rad.

Povelju za izuzetnu mušku ulogu  dobio  je Dragan Bjelogrlić za ulogu Ratka u filmu „Dr Rej i đavoli“. Bjelogrlić nije očekivao nagradu, ali je, uprkos iznenađenju, bio veoma zadovoljan odlukom žirija, što je u šali i rekao niškoj publici.

„Nisam očekivao nagradu. Postoje neke uloge koje odigrate u nekim malim filmovima. One vam budu  neobično drage i ostaju vaša intimna uspomena. A eto desilo se da je žiri prepoznao tu ulogu i dao nagradu i zaista mi je drago“, rekao je za City Dragan Bjelogrlić.

Povelja za izuzetnu žensku ulogu uručena je Aniti Mančić za uloge Vere i Melite u filmovima „Smrt čoveka na Balkanu“ i „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“.

„Moram da priznam da sam na sceni imala tremu, ali kada me je pozdravila publika, potpuno me je opustila i bilo je božanstveno.Čak i kada bi čovek razmišljao da li da dođe ili ne jer ima nekih drugih obaveza, trebalo bi da izabere da dođe u Niš i zarad događaja i ovako veličanstvenog pozdrava. Zato mi je zaista drago što sam ovde“, rekla je u studiju City radija Anita Mančić.

Najbolju žensku epizodnu ulogu ostvarila je Nataša Ninković, kao Nada, u filmu „Smrt čoveka na Balkanu“. Nataša uvek rado dolazi na glumački festival i kaže da zaista voli taj trenutak kada se pokloni pred niškom publikom.

„Sada sam samo rekla hvala, jer uvek kažem da su mi najdraža publika. Prvu nagradu u životu  dobila sam na ovom festivalu. Koja god da je nagrada u pitanju uvek rado dolazim, čak i kada ne govorimo o nagradama, gledam da ispoštujem i da dođem, da se poklonim publici, jer to mi ovu moju profesiju čini posebnom i nekako lepšom“, kazala je Nataša Ninković.

Branimir Brstina dobio je nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu, za rolu profesora Zečevića u filmu „Šešir profesora Vujića“.

Kao najbolji debitant nagrađena je Marijana Pejatović za ulogu Srne u filmu „Zverinjak“.

Na Filmskim susretima ove godine dodeljene su i nagrade stranim glumcima u domaćem filmu. Specijalno priznanje za najboljeg stranog glumca pripala je Nikoli Ristanovskom, za ulogu šumara u filmu „Zverinjak“, a povelje su dobili Goran Navojec kao Roko u "Paradi", Emir Hadžihafizbegović za ulogu Ace u filmu „Smrt čoveka na Balkanu“ i Toni Mihajlovski za ulogu Azema u „Paradi“.

Svake večeri sa Letnje pozornice City radio vam je prenosio festivalsku atmosferu kroz razgovore sa glumcima, rediteljima, scenaristima i drugim gostima festivala. Prijatelj našeg festivalskog programa bila je Idea.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage