Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Bioskop

06. 11. 2014. Niš

Izvor: City radio

Počinje 10. filmski festival Slobodna zona

Filmski festival Slobodna Zona obeležava svoju desetu godišnjicu rada još jednim festivalom za sve sladokusce angažovanog, dokumentarnog i igranog filma. Jubilarno izdanje filmskog festivala Slobodna zona održaće se od 7. do 12. novembra, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Festival Slobodna zona u Nišu biće svečano otvoren u petak, 7. novembra u 20h, u bioskopu Vilin grad, projekcijom filma 20.000 Dana na Zemlji, reditelja Ijana Forsajta i Džejn Polarda.

Tim Slobodne zone u saradnji sa Odborom za ljudska prava Niš i Niškim kulturnim centrom  za  deseto jubilarno izdanje pripremio je ukupno 11 filmova.

petak, 7. novembar, 20h, bioskop Vilin grad

Film koji će svečano otvoriti festival,  20.000 dana na Zemlji  pruža iznenađujuće iskren uvid u umetnički proces, bavi se pitanjem šta nas čini onim što jesmo i slavi moć transformacije koju nam kreativnost nudi. Film prati 24 sata u životu internacionalne zvedze, muzičara, pevača, kompozitora, pisca i scenariste Nika Kejva. Ovaj dokumentarni film reditelja Ljan Forsajta i Džejn Polarda snimljen je u Velikoj Britaniji.

subota, 8. novembar, 19h, Niški kulturni centar

Dokumentarni film So zemlje, reditelja Vim Vendersa i Džulijana Salgadoa snimljen u Francuskoj, govori o fotografu koji je poslednjih 40 godina proputovao svet i bio svedok nekih od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji: rat u Ruandi, glad u Sudanu i raspad ex Jugoslavije.

subota, 8. novembar, 21h, Niški kulturni centar

Dokumentarac Ljubavna odiseja, rediteljke Tatjane Božić je borbena, emotivna, ali i beskrajno duhovita priča sa kojom  je lako poisovetiti se, o potrazi za svetim gralom ljubavi.

nedelja, 9. novembar, 19h, Niški kulturni centar

Igrani film Motivacija:nula  reditelja Tajla Lavije, snimljen je u Izraelu. Farsični portret svakodnevnog života ženske jedinice izraelske vojske dovodi rodne razlike do šarmantnih ekstrema.

nedelja, 9. novembar, 21h, Niški kulturni centar

Dokumentarni film reditelja Aleks Gibnia, Potraga za Felom je  priča o Feli Kutiju, tvorcu Afrobita i uticaju koji je pomogao promene u Nigeriji i promovisao panafričku politiku širom sveta.

ponedeljak, 10. novembar, 19h, Niški kulturni centar

Dolazimo kao prijatelji, dokumentarni film reditelja Hubert Saupera predstvlja pravi priručnik koji dokazuje da je kolonijalizam u Africi preuzeo novi i još opasniji oblik.

ponedeljak, 10. novembar, 21h, Niški kulturni centar

Igrani film Omar, reditelja Hani Abu-Asad, snimljen je u Palestini. Omar koji je uhapšen zbog ubistva izraelskog vojnika, pristaje da bude doušnik. Kome može da veruje na obe sukobljene strane?

utorak, 11. novembar, 19h, Niški kulturni centar

Ne ostavljaj me, dokumentarac reditelja Sabin Lub Bakera i Nils van Koevordena  govori o Flamancu i Valoncu koje spaja samoća, fantastičan smisao za humor i žeđ za alkoholom.

utorak, 11. novembar, 21h, Niški kulturni centar

Timbuktu je igrani film reditelja Abderahmana Sisako. Nedaleko od Timbuktua, sada pod upravom verskih fundamentalista zabranjeni su muzika, smeh, cigarete, čak i fudbal.

sreda, 12. novembar, 19h, Niški kulturni centar

Igrani film reditelja Rani Masala pod nazivom Žirafada, sniman je u Francuskoj, Palestini i Italiji. Rita, ženka žirafe, neće preživeti  ako joj veterinar ne nađe  novog partnera. Jedini zoo vrt koji možda ima odgovarajuću žirafu nalazi se u Tel Avivu.

sreda, 12. novembar, 21h, Niški kulturni centar

Pleme, igrani film reditelja Miroslava Slabošpitskija koji je snimljen u Ukrajini, govori o gluvonemom tinejdžeru koji odlazi u specijalizovani internat gde kako bi preživeo, postaje deo surove bande.

Karte za svečano otvaranje u bioskopu Vilin grad prodavaće se po ceni od 260 dinara od 27. oktobra, a za projekcije svih ostalih filmova koje će se odvijati u Niškom kulturnom centru prodavaće se po ceni od 100 din. od 29.oktobra. 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije