Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Bioskop

06. 07. 2012. Bioskop Vilin grad

Autor: Branislava Cvetković Izvor: City radio

Opera “Nabuko” u bioskopu Vilin grad!

Na ovonedeljnom repertoaru bioskopa Vilin grad, 5. jula u 19 časova, je prikazivanje visoko kvalitetnog snimka Verdijeve opere „Nabuko“. Opera je snimljena na sceni veronske Arene. „Nabuko“ je poslednja u nizu, u operskoj predsezoni Vilin grada. Prikazivanje visoko kvalitetnih snimaka opera u bioskopima predstavljalo je uvertiru za sezonu direktnih prenosa opera i baleta iz svetskih pozorišta. Početak sezone očekuje se u septembru.

Ova predstava pruža publici jednistveno iskustvo i fascinantne detalje, koji ovo izvođenje izdvajaju od drugih. Reditelj Denis Krif je fantastičnim izborom izvođača, modernom scenografijom i uz pomoć dirigenta Danijela Orena preneo istinsku priču o herojima. Opera je obavezan deo repertoara Arene u Veroni.

Najpoznatiji deo opere je hor Jevreja u trećem činu i numera „Va, pensiero" (Va, pensiero, sull'ali dorate  - Leti mislima na zlatnim krilima). „Nabuko“ je Verdijeva treća opera i smatra se da je upravo ona donela slavu kompozitoru, nakon što je prvi put izvedena u milanskoj Skali 1842. godine.

U bioskopu Vilin grad u toku je letnja akcija „Sakupi, spoji i osvoji“, koja će trajati do 1. septembra. Posetioci bioskopa će uz svaku kupljenu bioskopsku ulaznicu dobijati deo „Cineplexx“ slagalice, koja se sastoji iz četiri dela. Nakon što je sastave, posetioci mogu da je zamene za letnji džambo meni, koji se sastoji od kokica i litarskog soka.

Delovi slagalice su obeleženi brojevima, tako da posetioci, prilikom kupovine ulaznica, mogu da zatraže broj koji im nedostaje, a mogu i da izaberu da li će delove sakupljati sami ili sa nekim.

Uz karticu Porodičnog film kluba bioskopa „Cineplexx“, koja mališanima do 14 godina omogućava niže cene ulaznica i besplatne kokice prilikom svake posete, jedan deo slagalice će se dobijati uz dve kupljene ulaznice.

Informacije se mogu naći na veb adresi bioskopa www.cineplexx.rs i Facebook fan stranici „CineplexxSrbija“.

Bioskopski program od 5. do 11. jul

Četvrtak 5. jul 2012.

Ledeno doba 4: pomeranje kontinenata 3D     15:00, 17:00
Nedodirljivi - 15:40, 20:00, 22:10
Rio - 17:50 
Opera Nabuko - 19:00
Prometej 3D - 21:30

Petak 6. jul, ponedeljak 9. jul, utorak 10 jul i sreda 11. jul 2012.

Ledeno doba 4: pomeranje kontinenata 3D - 15:00, 17:00, 18:50
Nedodirljivi - 15.40, 20:00, 22:10
Rio - 17:50
Prometej 3D - 20:40
Prijatelji 2D digital - 23:00

Subota 7. jul i nedelja 8. jul 2012.

Madagaskar 3: najtraženiji u Evropi 2D digital - 11:00
Rio - 12:00
Alvin i veverice 3: urnebesni brodolom - 13:50
Ledeno doba 4: pomeranje kontinenata 3D - 13:00, 15:00, 17:00, 18:50    
Nedodirljivi - 15:40, 17:50, 20:00, 22:10
Prometej 3D - 20:40
Prijatelji 2D digital - 23:00

Nabuko

Opera „Nabuko“ je prvi put izvedena u milanskoj Skali 1842. godine. Priča o vavilonskom kralju i izraelskim zarobljenicima stekla je ogroman uspeh probudivši patriotizam u srcima milanske publike, i uzdigavši Verdijevo ime u Italiji.

Danas se Verdijev „Nabuko" često izvodi, a u veronskoj Areni je nezaobilazni deo repertoara.  Ova video produkcija vrlo živopisno pruža publici jednistveno iskustvo i fascinantne detalje, koji ovu predstavu izdvajaju od drugih. Duh Verone dočarava prateći hor jevrejskih zarobljenika  toliko savršeno da je neverovatno naći  takvu lepotu negde drugde, nego u  Veroni. Reditelj Denis Krif je fantastičnim izborom izvođača, modernom scenografijom i uz pomoć dirigenta Danijela Orena preneo istinsku priču o herojima.

O operi

Opera je nastala na osnovu biblijske priče i predstavi iz 1836. koju su napisali Ogist Ansje Boržu i Fransis Kornu. Ovo je Verdijeva treća opera i smatra se da je upravo ona donela slavu kompozitoru. „Nabuko“ prati priču Jevreja koji su poraženi i proterani iz svoje zemlje od strane vavilonskog kralja Nabukodonosora. Istorijske činjenice su korišćene kao osnova za ljubavni i politički zaplet. Prvi put je izvedena 9.  marta 1842. godine u milanskoj Skali  pod originalnim nazivom „Nabukodonosor", dok je pod definitivnim nazivom „Nabuko" izvedena u San Đakomo teatru na Krfu u septembru 1844. Najznačajniji deo opere je svakako hor Jevreja u trećem činu i numera „Va, pensiero" (Va, pensiero, sull'ali dorate  - Leti mislima na zlatnim krilima). Karakteristično za ovu operu je i teška sopranska uloga Abigaile koju su izvodile poznate operske pevačice kao što su Marija Kalas, Marisa Galvani i Gena Dimitrova.

O kompozitoru

Đuzepe Verdi  (1813-1901) je najveći kompozitor zrelog italijanskog belkanta. U njegovom umetničkom opusu nalaze se neke od često pominjanih i i izvođenih opera: „Otelo“, „Nabuko“, „Makbet“, „Travijata“, „Rigoleto“, „Bal pod maskama“, „Don Karlos“, „Aida“. Osim opera, napisao je i dva dela sakralnog karaktera: „Rekvijem“ kao uspomenu na Aleksandra Manconija i „Četiri sveta komada“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage