Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

06. 02. 2018. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio

Dodeljene nagrade najboljim izdavačima

Za najvredniju ukupnu izdavačku produkciju nagrađen je "Prometej" iz Novog Sada.

Žiri četrnaestog Svetosavskog sajma knjiga u Nišu, u sastavu: Velibor Petković, predsednik, Dejan Stojiljković, član, Aleksandar Blagojević, član, nagradu za novosadskog izdavača je detaljno obrazložio: 
"Izdavanjem kapitalnih rečnika, među kojima se ističu "Pravopisni rečnik srpskog jezika", "Rečnik sinonima srpskog jezika", "Veliki rečnik stranih reči i izraza", "Rečnik religijskih pojmova", "Srpsko-romski rečnik", "Englesko-srpski rečnik" i drugih lingvističkih izdanja, novosadski "Prometej" na najbolji način doprinosi bogatstvu našeg maternjeg jezika. Monografijama, publicistikom, knjigama iz oblasti istorije, sociologije i drugih nauka, ali ne zanemarujući književnu prozu i poeziju, tamo gde se jezik pojavljuje u svojoj delatnoj funkciji, tvoreći nove svetove i proširujući naša saznanja i omogućavajući nam uvide u sve ono što prevazilazi svakodnevicu puke borbe za preživljavanje. Jer, ne živi se samo o hlebu!" 

Izdavačka kuća “Prometej”  i Radio-televizija  Srbije za ediciju "Srbija 1914-1918" je nagrađena još jednom nagradom - Nagradom za najbolju ediciju ili knjigu kao izuzetan autorski i izdavački poduhvat i ostvarenje. Ta edicija je najnovijim četvrtim kolom i posebnim izdanjima, dostigla 50 knjiga.

"Reč je o do sada prećutkivanim temama, zaboravljenim događajima, herojima i žrtvama, a zastupljeni su kako domaći, tako i strani autori, što doprinosi objektivnosti novog sagledavanja istorije. Sve to dokumentovano je fotografijama koje su takođe bile nepoznate javnosti, tako da je ova edicija još jedan prilog istorijskom pamćenju i oslobađanju od ideološkog tumačenja Velikog, Prvog svetskog rata."- naglasio je žiri.

Nagrada za posebnu knjigu kao izdavački doprinos afirmaciji Niša žiri  je ravnopravno dodelio knjizi "Abe Nišlije" Miroljuba Nedovića Rikija u izdanju "Medivesta KT" i akademskom časopisu "Presing" koji već 27 godina objavljuje Studentski informativno izdavački centar. 

"Glumac i pisac Miroljub Nedović na najbolji način nastavlja da neguje duh starog Niša u novim vremenima, lucidno tumačeći događaje poput Sremčevih i Golubovićevih junaka, razotkrivajući obmane kroz humor i satiru, što čini na pozorišnim daskama, u knjigama, ali i na društvenim mrežama, gde i dalje "apa naš stari Čapa", jer ga je Nedović tamo pripustio da se od njega plaše i naše i belosvetske džukele. S druge strane, "Presing" koji su u leto 1991. godine osnovali niški studenti, u međuvremenu je izrastao u najrespektabilniji časopis namenjen mladima i onima koji se tako osećaju u Republici Srbiji, negujući kritičku svest i opstajući već 27 godina. Uz to, posebna izdanja, među kojima se ističe kontinuitetom i kvalitetom "Strip Presing", daju izuzetan kreativan doprinos ne samo "devetoj umetnosti" već i celokupnoj kulturi naše zemlje." - navodi se u saopštenju žirija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije