Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

16. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Nova, ali privremena adresa Galerije

U toku je adaptacija jedne sale Oficirskog doma, koja će biti privremena adresa nedavno iseljene iz centra Niša Galerije “Srbija“. Grad je ustupio ovaj prostor GSLU dok se ne pronađe adekvatan lokal, koji će se ili iznajmljivati ili kupiti. Ipak, nadležni nisu želeli da licitiraju kada bi to moglo da se desi.

U narednih nekoliko dana Galerija “Srbija“ preseliće se u Oficirski dom, koji se trenutno kreči, čisti i adaptira za prijem dela koja će biti izložena na sledećoj postavci. To je, ipak, samo privremeno rešenje Grada.

„Galerija će živeti na ovom prostoru u budućnosti. On jeste privremenog karaktera, zato što ćemo stvarati uslove da se trajno reši izložbeni prostor grada, i ostali prostori koji su vezani za stvaralaštvo, kulturu, i umetnost Niša.

Sada, možemo da kažemo da imamo adekvatan odgovor na problem koji smo imali“, priča gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Iako je prošao rok za iseljenje, depo od oko 1.500 dela GSLU ostao je na starom mestu. Ipak, u ovoj ustanovi kažu da su je trenutna situacija zadovoljavajuća.

„Za depo se još uvek traži rešenje, i odgovarajući prostor. Inače, ovaj izložbeni prostor Oficirskog doma jeste manji, ali ćemo u međuvremenu nabaviti pregradne zidove, kakve smo imali u staroj galeriji i rešiti taj problem izlaganja velikog broja umetničkih dela“, kazala je v.d.direktorka GSLU Emilija Ćoćić Bilić.

Prva izložba u Oficirskom domu zakazana je za 27. jun, beogradskog autora Siniše Žikića.

Podsetimo, Galerija “Srbija“ je kao predmet restitucije vraćena zakonskim vlasnicima, a Uprava za imovinu dala je 1. jun kao rok za iseljenje iz prostora na Trgu Kralja Milana.

Tako, poslednje dve nedelje, Galerija zvanično nije na istoj adresi gde se nalazila poslednje 2 i po decenije. Nakon što su autoru vraćeni radovi sa poslednje izložbe, radnici su razmontirali kompletan enterijer, rasvetu, sistem grejanja, i ispraznili prostor u srcu grada.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage